Bahato: Niš gubi 4 miliona zbog naprednjaka

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahato: Niš gubi 4 miliona zbog naprednjaka

Srpska napredna stranka dobila je od grada u zakup lokal od 117 kvadrata u centru Niša za prostorije Gradskog odbora koje će mesečno plaćati svega 28.000 dinara.

Ništa ne bi bilo sporno da se lokal ne nalazi u srcu pešačke zone, u Obrenovićevoj ulici, na najskupljoj lokaciji, gde se gradski lokali izdaju po ceni od najmanje 3.000 dinara po kvadratu mesečno, tako da će na ovaj način grad >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << izgubiti godišnji prihod od oko četiri miliona dinara!

Naime, ukoliko bi lokal bio izdat u zakup pod komericijalnim uslovima, po početnoj ceni, mesečna kirija koju bi prihodovao grad iznosila bi 351.000 dinara a godišnja 4,21 milion dinara. Sa druge strane, izdavanjem lokala SNS-u, koji sa SPS-om ima većinu u lokalnoj vlasti, grad će prihodovati svega 338.000 dinara godišnje. I druge partije su do sada dobijale lokale u centru Niša, ali nijedna nije dobila lokal ovog tipa, sa izlogom, na najprometnijoj i najskupljoj lokaciji.

Ljubiša Janić, načelnik gradske uprave za imovinu i inspekcijske poslove, kaže da je lokal dodeljen u skladu sa zakonom.

- SNS je dobio prostor kao i sve druge stranke u Nišu. Zakonom o javnoj svojini i uredbom Vlade Srbije predviđeno je da se strankama može dati u zakup prostor direktnom pogodbom po beneficiranoj ceni. U Nišu je 14 političkih stranaka dobilo prostorije pod istim uslovima i niko nije odbijen za traženi prostor - kaže Janić. On kaže da stranke mogu da traže bilo koji lokal za svoje prostorije, pod uslovom da trenutno da nema zakupca.

- Taj lokal do sada nije izdavan jer nije bio u vlasništvu grada. Grad ga je dobio sudskom presudom i nakon toga se zahtevom obratio SNS. I druge stranke su dobijale prostorije u centru Niša – DS u Kopitarevoj ulici. URS u Milojka Lešjanina, DSS u Svetozara Markovića, DHSS na Trgu kralja Milana… Cena od 28.000 dinara određena je u skladu sa propisima - objašnjava Janić. On tvrdi da ne bi bilo baš jednostavno izdati lokal po komercijalnoj ceni od 3.000 dinara.

- Teško bi se našao zakupac za toliki lokal po toj ceni jer nema veliki izlog. Lokal se prostore u dubinu, a trgovci najpre traže veliki izlog, a lokal koji se ne izda, teško je održavati. U svakom slučaju, nijedna stranka nije bila do sada odbijena za prostor koji je zatražila - dodaje Janić.

Sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, koji je i predsednik Gradskog odbora SNS-a u Nišu, nisu uspeli da stupe u kontakt jer se nije javio na poziv. Pokušali su da i preko portparola Marka Rajića dobiju komentar gradonačelnika o tome da će grad ovim potezom ostati uskraćen za četiri miliona dinara, kao i odgovor na pitanje zbog čega se za stranku uzima najatraktivniji lokal, kada je svaki dinar bitan za gradski budžet.

Nove prostorije SNS koristi od 27.oktobra, kada je u njima obeležena stranačka slava. Nekoliko stotina metara dalje, u Tržnom centru „Kalča“, koji se takođe nalazi u ekstrazoni, grad ima tri prazna lokala, ali se očigledno nisu dopali SNS-u jer nisu na glavnom niškom šetalištu. Prema Janićevim rečima, lokali su površine od 30 do 40 kvadrata.

URS leti na ulicu

Uprava za imovinu pokrenula je postupke za ispražnjenje prostorija u kojima se nalaze URS, LDP, DHSS i Demokratska levica Roma zbog dugovanja za kiriju. Ove partije su i utužene radi naplate dugovanja. URS duguje 132.000 dinara, DHSS 79.000 dinara, LDP 75.000 dinara, a Demokratska levica Roma 70.000 dinara.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.