Babić: Kodeks ponašanja za poslanike od septembra

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić: Kodeks ponašanja za poslanike od septembra

Pojedini parlamentarci ukazuju da bi neka pravila mogla da „obezube” raspravu

Skupština Srbije može do kraja prolećnog zasedanja da dobije kodeks ponašanja za poslanike, a on bi se primenjivao od septembra rekao je Zoran Babić (SNS), predsednik Administrativnog odbora, na sastanku radne grupe za izradu ovog dokumenta. Ovo telo jednoglasno je odlučilo da predstavnici svih poslaničkih grupa do 1. aprila dostave svoje predloge i sugestije, kako bi kodeks bio završen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što pre.

U skoro dvočasovnoj raspravi niko nije bio protiv donošenja kodeksa, ali je bilo bojazni da bi neka pravila mogla da „ubiju” raspravu u parlamentu. Babić je rekao da to nikome nije namera, da posao neće biti lak, ali da je, uz pomoć svih, moguće naći rešenja, koja će pomoći da se podigne ugled parlamenta. On je izrazio žaljenje što LDP nije hteo da učestvuje u ovom poslu.

Neđo Jovanović (SPS) rekao je da je potrebno odredbe kodeksa što preciznije formulisati, kako „bi se izbeglo njihovo široko tumačenje, tako, na primer, treba navesti šta je tačno učtivi i prigodan poklon koji poslanik može dobiti”.

Nenad Konstantinović, (DS), rekao je da ponašanje poslanika u sali reguliše poslovnik, pa bi kodeks „trebalo da reguliše njihovo ponašanje van sale”. Konstantinović je rekao i da mediji pogrešno pišu kako će kodeks zabraniti korišćenje mobilnih telefona u sali: „To uopšte nije tačno. Moći će da se koriste mobilni telefoni, ali tako da ne ometaju rad u sali”.

Neven Cvetićanin (SDPS) rekao je da je protiv toga da „obezubimo parlament, u svim parlamentima ima polemike, da su Čerčilu uveli neki kodeks, danas ne bismo imali šta da čitamo”. Cvetićanin je rekao da sa ne slaže sa Čedomirom Jovanovićem, liderom LDP-a, ali „on čovek tako govori, ima svoj stil, ako svako bude prekidan i ako ukinemo mogućnost polemike, onda možemo slobodno da ne dolazimo nego jedni drugima da šaljemo telegrame”. Cvetićanin je kazao da je zato da se kodeksom više uredi ponašanje poslanika van sale.

Za razliku od Cvetićanina Vojislav Vujić (JS) smatra da se ne može formiranom čoveku govoriti, a poslanici to jesu, kako da se ponaša van sale. Vujić smatra da je zagarantovano pravo na slobodu reči za govornicom, bez odgovornosti, i dodaje: „Ja sam za to da se to pravo smanji, a to će smanjiti i politiku”.

Babić se s tim ne slaže, jer: „Kad za govornicom neko kaže neku tešku reč, predsedavajući će ga opomenuti, ili kazniti, ali šta kad neko ode u neku TV emisiju pa kaže da je neko lopov? Treba više regulisati ponašanje van sale”.

M. Čekerevac

objavljeno: 21.03.2013.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.