Arsić: Stajemo na put samovolji izvršitelja

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsić: Stajemo na put samovolji izvršitelja

Potpredsednik parlamenta i poslanik SNS-a Veroljub Arsić rekao je tokom rasprave o amandmanima i predlogu Zakona o izvršenju da se izmenama tog zakona staje na put samovolji izvršitelja, koji su naplaćivali troškove deset puta veće od iznosa osnovnog duga. Prema Arsićevim rečima, izvršitelji više neće moći da za osnovni dug od 1.131 dinar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , na ime troškova vođenja postupka naplate nešto više od 10.000 dinara.
Veroljub Arsić je rekao da se staje na put samovolji ljudi kojima su data javna ovlašćenja da obavljaju taj posao.

"Ne možemo da im dozvolimo da rade šta hoće", istakao je Arsić. 
Arsić je rekao da će posle usvajanja Izmena zakona uslediti i donošenje novog Pravilnika o tarifama, koji će predvideti da naknade koje izvršitelji dobiju za izvršeni posao budu srazmerne dugu koji dužnik ima prema poveriocu. 
Tvrdi da su izvršitelji naplaćivali i neke besmislene troškove koji su ukupno bili i deset puta veći od osnovnog duga, na primer za stavljanje jednog papira u registrator naplaćivali su 2.160 dinara.
"Nisam za to da se vraćamo na staro i da postupak izvršenja rade sudovi, pošto znamo da su tada postupci trajali i do deset godina i više. Obaveza mora da se plati bez obzira da li su u pitanju komunalne usluge, krediti i slično. Ovaj zakon će upravo ograničiti troškove izvršenja", naglasio je Arsić.
Kako je objasnio, izmene tog Zakona obezbediće da se prekine s praksom da kada osnovni dug iznosi svega 1.131 dinar, izvršitelji na ime sastava predloga za izvršenje naplaćuju 3.600 dinara, što je najniža tarifa.
Zatim, na ime naknade za uspešno lično dostavljanje izvršnom dužniku 1.080 dinara, iako se to radilo preko pošte.
Takođe, na ime naknade za pripremanje vođenja i arhiviranja predmeta u iznosu od 2.160 dinara, pa na ime naknade za dostavljanje poštom strankama učesnicima u postupku i sudu u iznosu od 1.440 dinara, na ime naknade za sastavljanje obrazloženih rešenja i zaključak u iznosu od 864 dinara.
Arsić navodi da je poslednja u nizu ovih naknada apsolutno besmislena, s obzirom na to da već postoji naknada na ime sastavljanja predloga za izvršenje od 3.600 dinara, primetivši da je to sve jedna radnja.
"Onda ide naknada za rad izvršitelja za uspešno sprovođenje izvršenja u iznosu od 1.080 dinara, tako da stranka u postupku protiv koje se vodi izvršenje za osnovni dug od 1.131 dinara plaća nešto više od 10.000 dinara, na ime troškova vođenja postupka", rekao je Arsić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kraj BAHAĆENJU izvršitelja: Ograničiti im troškove

Izvor: Mondo, 25.Jul.2019

Skupština Srbije razmatra Izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju. "Staje se na put samovolji izvršiteljima, koji su naplaćivali troškove DESET PUTA VEĆE od iznosa osnovnog duga", rečeno je u skupštini...Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija..Javni izvršitelji - oni koji se bogate na račun...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.