Aja Jung: U bari dokonih i zlih riba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2017, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aja Jung: U bari dokonih i zlih riba

Direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, u autorskom tekstu za "Blic" navodi da je ponosna na to što je za 15 godina ta manifestacija postala jedan od svetionika u oblasti kulture na ovom prostoru i objašnjava da je kultura namenjena svima.

Posle pisanja "Blica" da postoji mogućnost da se proslavljena srpska umetnica nađe na listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore, podiglo se, kako piše list, mnogo prašine, a Jungova je putem autorskog teksta odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da na njih odgovori.

Kroz primere svetskih političara ukazuje na to da prisustvo političara ukazuje na važnost umetničkog događaja.

"Važno je njima, i za njih, kao i onima na sceni i iza nje. Važno je i ostatku publike. Onima koji ne sede u prvom redu iz koga se predstava najgore vidi, ali razumeju da postoji interes za budućnost kulture i same nacije", piše Jungova u svom autorskom tekstu u današnjem izdanju "Blica".

Naglasila je da je o toj vezi govorio i Vinston Čerčil, čiju teoriju svrstava među omiljene.

U njenim očima, jedan od prioriteta kulturne diplomatije je taj da igru često vode sposobni ljudi.

"Među njima je borba za vrhunske rezultate, prestiž i pozicije, nemilosrdna je koliko i ona za uloge na sceni. Još se sećamo da je zbog direktorskog mesta u Boljšoj teatru letela kiselina", navodi Jungova.

"Naša je bara mnogo manja. U njoj možda i nema mesta za prave krokodile, Međutim, u njoj se razmnožilo mnogo dokonih i zlih riba", a koje , kako ocenjuje Jung, hoće da progutaju sve koji se izdignu iznad mulja.

Uprkos tome što su mnogi zamerili što je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, primio važnu koreografkinju u Skupštinu grada, Jungova vidi značaj takvog poteza.

"Znam da su mnogi zamerili što je gradonačelnik Beograda ove godine primio važnu koreografkinju iz sveta, i to u Skupštini grada. Sigurno bi bilo bolje daa nas je sekretarica sačekala i odjavila ceo događaj. Znam da su mnogi prevrtali očima kada neki ministar stigne na predstavu festivala igre. Valjda bi bilo zanimljivije da je preusmerio karte na portira i njegovu švalerku. O čemu se ovde radi? Dokle smo mi to stigli?", zapitala se Jungova.

Sumirajući poslednjih 15 godina, koliko se Beogradski festival igre održava, Jungova je rekla da je ponosna na to što je festival postao jedan od svetionika u oblasti kulture na ovom prostoru.

"Onaj koji dobacuje daleko iznad naše bare, pa ribe u mulju smatra svakom novom rotacijom, jer pokazuje koliko se daleko može otići ako uložite u nešto svoju energiju, znanje i vreme. A pritom ne pripadate nikome, osim svojoj deci i porodici".

Uprkos tome što smatra da je neutralnost u lekara i umetnika vrlina, kaže da je počastvovana ako aktuelni političari popune prve redove u pozorišnoj sali i ako postanu redovna publika.

"I neki potonji učesnici u vlasti su otkrili igru bas na ovom festivali, nastavili da kupuju ulaznice i uživaju u predstavama. Ne mogu, a da ne budem počastvovana ni ako neko od ljudi koji vode državu pomisli da mojom energijom i znanjem mogu još nešto da uradim. To je veliki kompliment", piše Jungova.

Pitajući se da li bi zaista mogla nešto da uradi, navodi da takvu ponudu još nije dobila, ali kada bi došlo do toga, morala bi da razmisli.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.