Agencija: SNS nije predala izveštaj o finansiranju  Đulijanija

Izvor: S media, 25.Apr.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija: SNS nije predala izveštaj o finansiranju Đulijanija

Srpska napredna stranka danas nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije izveštaj i kopije dokumenata koji se odnose na finansiranje dolaska u Beograd bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Ðulijanija.

"Na pisarnicu Agencije do kraja radnog vremena, do 16.30, nije stigao izveštaj SNS-a" rekla je Tanjugu portparol Agencije Aleksandra Kostić.

Šutanovac: Nisam primetio prljavu kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (VIDEO)

Mrkonjić za S media portal: Dačić je profesionalac, ja sam amater

SRS: Ne glasajte za lopove (VIDEO)

Ona je podsetila da SNS ima rok od tri dana od dobijanja dopisa sa zahtevom da dostavi izveštaj Agenciji, kao i da se to može uraditi lično, na pisarnici Agencije, ili putem pošte.

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je u ponedeljak od SNS-a da u roku od tri dana dostavi izveštaj o troškovima boravka Ðulijanija, a kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić najavio je da će "deskriptivan odgovor" dostaviti najkasnije danas.

"Čim budem poslao odgovor bar dan kasnije ćete biti obavešteni i vi", rekao je Vučić danas u kratkoj izjavi Tanjugu.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, zabranjeno je da političke subjekte finansiraju strane države, strana fizička i pravna lica, osim međunarodnih političkih udruženja, anonimni darodovci, javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva i preduzetnici koji obavljaju usluge od opšteg interesa.

Zabranjeno je i da političke subjekte finansiraju ustanove i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, druge organizacije koje vrše javna ovlašćenja, sindikati, udruženja i druge nedobitne organizacije, crkve i verske zajednice, priređivači igara na sreću, uvoznici, izvoznici i proizvođači akciznih proizvoda, pravna lica i preduzetnici koji imaju dospele, a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda.

Agencija takođe ima pravo da od svih nadležnih institucija, organa i organizacija zatraži da dostave podatke o aranžmanu - avio karte, troškove hotela i slično, i tako utvrdi ima li mesta za dalje postupanje u slučaju.

U saopštenju Agencije je ranije istaknuto da "budući da je gospodin Ðulijani u svojoj izjavi naveo da je njegov dolazak dogovoren preko privatne kompanije, nije jasno da li je reč o donaciji SNS u vidu usluge, novčanog priloga ili je reč o aranžmanu koji ne može da se podvede pod odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti".

Agencija je podsetila sve političke subjekte koji učestvuju na predstojećim izborima da prati i proverava njihove aktivnosti i da će, ako se za tim ukaže potreba, bez izuzetka reagovati na postupanja svih političkih subjekata.

To je danas i učinila uputivši zahtev Demokratskoj stranci da dostavi izveštaje i dokumentaciju o troškovima putovanja predsedničkog kandidata DS Borisa Tadića u Hanover.

(S media, Agencije, foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.