”Zeleno svetlo” članica za novu metodologiju pristupanja Srbije i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 14:47

”Zeleno svetlo” članica za novu metodologiju pristupanja Srbije i Crne Gore

Savet EU usvojio je danas, i formalno, primenu nove metodologije pristupanja za Srbiju i Crnu Goru.

”Cilj je da proces postane kredibilniji, predvidljiviji i dinamičniji uz jače političko upravljanje”, poručio je komesar za proširenje Oliver Varheji.

On je zahvalio zemljam članicama i portugalskom predsedavanju Saveta EU na obavljenom poslu oko prihvatanja nove metodogije.

Naglasio je i da su Srbija i Crna Gora već pristale da svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pristupne pregovore nastave u novim okvirima.

Revidirana metodologija donosi četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja na reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da ”nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumeva ”snažnije političko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicma da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

Treći princip revidirane metodologije podvlači važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavalja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv. ”fundamentalnog” klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se podvlači da će se ”paralelno” sa pripremom za otvarnje poglavlja po klasterima raditi na izvešatajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što će biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom usklađiavnja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U okviru ovog principa predlažu se i ”korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Očekuje se da se u junu organizuje i Međuvladina konferencija EU - Srbija na kojoj bi bili i zvanično započeti pristupni pregovori u okvirima nove metodologije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

USVOJENA NOVA METODOLOGIJA PRISTUPANJA U EU: Šta to znači za Srbiju i koja četiri principa moramo od danas poštovati

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021

Novi pristupni pregovori za Srbiju kreću od juna.. Savet EU usvojio je danas, i formalno, primenu nove metodologije pristupanja za Srbiju i Crnu Goru. Nakon predloga Evropske komisije, i načelnog "zelenog svetla" od strane amabasadora EU, zemlje članice su na ministarskom nivou prihvatile primenu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.