SAD spremne za brzo oživljavanje sporazuma o Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 06:57

SAD spremne za brzo oživljavanje sporazuma o Iranu

SAD su spremne da "brzo zaključe dogovor" o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga koji je iznela Evropska unija, rekao je portparol Stejt departmenta.

On je naveo da je Iran više puta stavio do znanja da je spreman za povratak na međusobnu primenu sporazuma, kao i da će sada SAD čekati da vide da li se postupci Irana "poklapaju sa njihovim rečima".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU je saopštila da je posle četvorodnevnih indirektnih pregovora u Beču dostavila "konačan tekst" za oživljavanje sporazuma.

"Radili smo četiri dana i danas je tekst na stolu. Pregovori su gotovi, to je konačan tekst...i neće se ponovo pregovarati", rekao je neimenovani zvaničnik EU novinarima posle četvorodnevnih pregovora, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvaničnik iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Iran dao svoj preliminarni odgovor na tekst EU, ali i da "nije u fazi da razgovara o finalizaciji sporazuma".

Teheran će "preneti svoje dodatne stavove i razmatranja nakon sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu", rekao je taj zvaničnik, kako je preneo RSE.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma će se iz Beča preseliti u Teheran, gde će nastaviti razgovore, javila je ranije IRNA.

Iranska agencija navodi da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD spremne

Izvor: B92, 09.Avg.2022

SAD su spremne da "brzo zaključe dogovor" o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga koji je iznela Evropska unija...to je najavio portparol Stejt departmenta...On je naveo da je Iran više puta stavio do znanja da je spreman za povratak na međusobnu primenu sporazuma,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.