Matis: Saveznici u NATO moraju da povećaju vojnu potrošnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matis: Saveznici u NATO moraju da povećaju vojnu potrošnju

Američki ministar odbrane Džim Matis izjavio je danas da druge članice NATO moraju povećati potrošnju na vojsku do kraja godine ili će administracija američkog predsednika Donalda Trampa "ograničiti svoju posvećenost".

Matis je to rekao na sastanku s drugim ministrima odbrane članica NATO u Briselu.

Američki ministar nije obrazložio kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vašington mogao smanjiti svoju posvečenost ako članice NATO ne povećaju potrošnju na odbranu.

Matis je rekao da NATO mora ove godine usvojiti plan kojim se postavju ciljevi za vlade da se na vojsku izdvaja dva osto bruto domaćeg proizvoda.

Šef Pentagona je prethodno stojeći uz generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, rekao da su SAD posvećene NATO-u i da je alijansa "osnovni temelj SAD i cele transatlantske zajednice".

Matis se rekao da "svako ko ima korist od najbolje odbrane na svetu prihvati proporcionalni udeo u nužnim troškovima za odbranu slobode".

Briga američkih saveznika povodom najnovijih previranja u Vašingtonu bila je očigledna na početku današnjeg sastanka. Međutim, u izjavama za javnost, ministri zemalja NATO nisu se obazirali na Flinovu smenu.

Stoltenberg je rekao da je dva puta razgovarao telefonom s Trampom i da je dobio ista uveravanja od Matisa i američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.

SAD očekuju od saveznika da povećaju davanja za NATO tako da ona iznose predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Osim SAD, samo Velika Britanija, Estonija, Grčka i Poljska učestvuju u troškovima NATO sa dva odsto BDP.

SAD izdvajaju za vojsku više nego sve ostale članice saveza zajedno i pokrivaju više od 22 odsto budžeta NATO.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OTVORENO UPOZORENJE Matis: Članice NATO-a da više troše na odbranu

Izvor: Blic, 15.Feb.2017

Novi šef Pentagona Džejms Matis poručio je danas savezničkim zemljama članicama NATO-a da moraju povećati svoje finansijske doprinose zajedničkoj odbrani, inače će SAD umanji svoju posvećenost Alijansi...- Američki poreski obveznici više ne mogu da snose nesrazmerni udeo odbrane zapadnih...

Nastavak na Blic...

Matis zemljama NATO: Dajte više novca, inače će SAD...

Izvor: B92, 16.Feb.2017, 01:02

Ministar odbrane SAD Džim Matis izjavio je da druge članice NATO moraju da povećaju potrošnju na vojsku do kraja godine...Kako kaže, ako se to ne dogodi administracija predsednika Donalda Trampa će "ograničiti svoju posvećenost"..."Američki poreski obveznici više ne mogu da snose nesrazmerni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.