Izveštaj Evropske komisije: U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija pokazala posvećenost EU vrednostima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 21:03

Izveštaj Evropske komisije: U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija pokazala posvećenost EU vrednostima

Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodsvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.

"Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog kalstera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agenda i održivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povezivanje. To je važan signal za Srbiju, koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi, što je na dobrobit svih građana", poručio je Lenarčić.

On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Srbija pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava, kao i u dijalogu sa Prištinom.

"Obe tačke su suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU", kaže Lenarčić.

Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođene dogovora o energetici između Beograda i Prištine i ocenio da je to "važan korak napred koji bi trebalo da odblokira razgovore o drugim otvorenim pitanjima".

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima, usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenost i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU Srbija pregovaračkim okvirom", zaključio je Lenarčić.

Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao "najvažniji politički i ekonomski partner Srbije" nastaviti da podržava zemlju ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Moramo sankcionisati Milorada Dodika" Rasprava Evropskog parlamenta o BiH

Izvor: Blic, 05.Jul.2022

Evropski komesar za vanredne situacije, Janez Lenarčić, izjavio je danas da su lideri EU jasni da se BiH može dati status kandidata za članstvo u Uniji samo ako zemlja ispuni neophodne reforme.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.