CES 2023: Uskoro nam stižu pametni domovi gde struja nije glupa

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 03.Feb.2023, 19:00

CES 2023: Uskoro nam stižu pametni domovi gde struja nije glupa

„Šta je tu tako epohalno?“ možda se pitate. „Zar ne možete da kupite sve te delove od gomile kompanija na tržištu?“ Da, možete, a neki sistemi pokušavaju donekle da balansiraju sa solarnom energijom, baterijskim skladištenjem i punjačima za automobile. Ali ako kupite dva ili više od tih „Schneider Home“ proizvoda, ta kompanija obećava sjajnu sinergiju.

Želite da znate koliko struje koristi svaki pojedinačni uređaj u vašem domu? Spojite glavni panel i utičnice i moći ćete to da izmerite na tri načina – ne samo da tako možete da izračunate potrošnju po svakoj utičnici već i po svakom prekidaču, a imate i integrisani algoritamski sistem za praćenje potrošnje energije (kompanije Sense) koji može da proceni koliko svaki pojedinačni uređaj troši tako što osluškuje njegov elektronski potpis.

Nestalo vam je struje? Ako imate inverter i bateriju, aplikacija vam omogućava da selektivno birate koji uređaj će nastaviti da radi a koji želite da isključite na prekidaču, utičnici čak na nivou svetlosnog izvora. U primeru kompanije Schneider, aplikacija vas čak usmerava ka izborima koji mogu napraviti razliku, kao što je isključivanje klime ili punjenje električnog vozila na daljinu. Potom vam aplikacija može reći kada se struja vrati pa možete da nastavite.
A što se tiče glavnog panela i invertera, u kompaniji Schneider tvrde da će vlasnici domova moći da instaliraju punjač za električna vozila čak i ako je električni kabel koji vodi do vaše kuće manje nego što je to neophodno za takav zadatak.

Ljudi ne moraju da kupe sve komponente da bi uživali u pogodnostima, i ne moraju svi delovi biti međusobno kompatibilni sa delovima drugih proizvođača. Trebalo bi da možete na panel i/ili inverter da priključite većinu baterija, solarnih i EV punjača, a imaju čak i minijaturni bekap kontrolni prekidač koji možete da odaberete umesto glavnog panela ako želite samo bateriju i inverter. Ali cilj je da sve kontrolišete preko jedne aplikacije i minimalnim brojem kutija na zidu garaže.
Novi delovi kompanije Schneider su još uvek u procesu pribavljanja sertifikata, ali plan je da prve instalacije krenu ovog leta i tokom druge polovine 2023. godine.
The post CES 2023: Uskoro nam stižu pametni domovi gde struja nije glupa appeared first on Tech X Lifestyle: Svet tehnologija za lakši život.
Pogledaj vesti o: Sinergija

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.