NAJPOSEĆENIJI ŠTANDOVI POLJOPRIVREDNE, UGOSTITELJSKE I MEDICINSKE ŠKOLE

Izvor: Kurir, 14.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJPOSEĆENIJI ŠTANDOVI POLJOPRIVREDNE, UGOSTITELJSKE I MEDICINSKE ŠKOLE

UŽICE - Više hiljada učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, suočenih sa dilemom za koje se zanimanje opredeliti, posetilo je Drugi sajam obrazovanja u Užicu "Znanje je u modi", koji su uspešno organizovali Odbor Regionalne privredne komore za školstvo, Školska uprava i Nacionalna služba zapošljavanja.

Srednje škole u 10 opština Zlatiborskog okruga za 3.330 osmaka nude oko 3.500 slobodnih mesta za upis u prvi razred, a da li će svaki učenik uspeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se upiše u željenu školu, zavisiće od rezultata kvalifikacionih ispita koji slede. Desetak srednjih škola iz Užica, Požege i Čajetine, na izuzetno uređenim štandovima ovog sajma obrazovanja, predstavili su profile zanimanja za koje školuju kadrove.

Najveće interesovanje posetilaca izazvale su prezentacije takozvanih regionalnih škola u ovom kraju - Poljoprivredne škole iz Požege, Srednje ugostiteljske škole iz Čajetine, užičke Medicinske škole, kao i tehničkih škola.

Nedoumice u vezi sa izborom zanimanja ili škole kod đaka pokušali su da reše psiholozi Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) koji su omogućili neodlučnima da izradom elektronskog testa profesionalne orijentacije reše svoj problem.

Iz NSZ upućen je savet budućim srednjoškolcima da razmisle o zanimanjima iz građevinske struke sa kojima bi najbrže došli do posla - zidari, tesari, armirači, monteri suve gradnje...

Savet budućim brucošima je da su ovom okrugu na tržištu rada neophodni diplomirani inženjeri elektrotehnike, informatike i građevine, a problema sa zapošljavanjem nemaju ni profesori matematike, informatike, srpskog jezika i diplomirani farmaceuti.

Pomoćnik ministra obrazovanja Bogoljub Lazarević je prilikom posete Sajmu naglasio da ne treba plašiti decu i njihove roditelje polaganjem male mature predviđene za kraj naredne školske godine.

"Mala matura će u naredne tri godine biti vrlo slična kvalifikacionom ispitu i u tom periodu prilagođavanja polagaće se testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, prilagođeni standardima za kraj obaveznog obrazovanja", rekao je Lazarević.

On je istakao da će se u naredne četiri godini definisati konačan program polaganje tog ispita, kao i predmeta koji se polažu.
Pogledaj vesti o: Sajam zapošljavanja

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.