Rudari Lece u štrajku

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari "Lece" u štrajku

U rudniku "Lece" kod Medveđe počeo štrajk rudara koji traže zaostale plate i bolje uslove rada. Rudari tvrde da štrajkuje većina zaposlenih. Rukovodstvo rudnika kaže da je manji broj rudara obustavio rad i navodi da im duguje samo jednu platu, koja kasni osam dana, a da štrajk ima "drugu pozadinu".

Rudari Rudnika olova, cinka, srebra i zlata "Lece" kod Medveđe stupili su u štrajk, zahtevajući isplatu zaostalih plata i bolje uslove rada.

Rudari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu sišli u jamu i deo dana su proveli ispred kapije rudnika.

Oni tvrde da štrajkuje većina od 370 zaposlenih, dok rukovodstvo rudnika kaže da je manji broj rudara obustavio rad i navodi da rudarima duguje samo jednu platu, koja kasni osam dana, a da štrajk ima "drugu pozadinu".

"Plata nam kasni, a norma za rad nam je previsoka. Imamo normu 100 posto u uslovima koji nisu dobri, a platu nam daju 70 posto", rekao je rudar Dejan Zavišić.

Njegov kolega Dejan Stošić objašnjava da već tri meseca dobijaju 70 posto od garantovane plate.

"Svaki mesec nam ukinu trećinu i na tri plate izgubimo celu jednu platu. Ja umesto 43.000 dinara primama 35.000 dinara", kaže Stošić.

Direktor Rudnika "Lece" Filip Petrovski tvrdi da uprava rudarima duguje samo jednu platu, koja "kasni osam dana i biće isplaćena u ponedeljak".

"Takođe, rudnik ne stoji, jer većina rudara i zaposlenih u pogonu flotacije radi. Stalno radimo na poboljšanju uslova rada i do sada je u novu opremu i poboljšanje uslova uloženo između 10 i 12 miliona evra", napomenuo je Petrovski.

Što se tiče norme, on ističe da će ovog meseca, kada bude gotova analizu koju je radio ovlašćeni institut, biti uvedena norma po evropskim standardima.

"Mogu da kažem da štrajk nije zbog kašnjenja plate i uslova rada, već da sve ima neku drugu pozadinu", rekao je Petrovski.

Rudnik "Lece" je 2008. godine kupio koncern "Farmakom" za 9,4 miliona evra. Rudnik je pre toga bio u stečaju i više od 10 godina nije radio. Proizvodnja je obnovljena u aprilu 2010. godine.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rudari "Leca" stupili u štrajk, traže zaostale plate

Izvor: Blic, 09.Mar.2013

Rudari Rudnika olova, cinka, srebra i zlata "Lece" kod Medveđe stupili su danas u štrajk, zahtevajući isplatu zaostalih plata i bolje uslove rada. ..Rudari nisu sišli u jamu i deo dana su proveli ispred kapije rudnika...Oni tvrde da štrajkuje većina od 370 zaposlenih, dok rukovodstvo rudnika kaže...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.