Rudnik Lece
Rudnik Lece

Rudnik Lece se nalazi u ataru opštine Medveđa i prva proizvodnja u ovom rudniku zabeležena je još za vreme starih Rimljana. Rudnik je zvanično otvoren 1931. godine od strane Britiš Pacifik kompanije.
Rudnik je u neposrednoj blizini istog naselja Lece u podnožju Radan planine. Rudnik je na nadmorskoj visini od 525 metara. Krševit predeo živopisnog izgleda pošumljen i gusto naseljen.

Rudnik okružuju i sela Drence, Gajtan, Gazdare, Pusto Šilovo. Najstariji tragovi rudarstva datiraju iz doba Rimljana. Pedesetak metara jugoistočno od današnje jame, iznad Leca je dobro očuvan broj o radovima na preko 300 metara dužine u rimsko vreme. Ti tragovi nisu izbrisani do dana današnjeg, pored tragova o radovima, sačuvan je i rimski tunel od preko 80 metara dužine.

Posle prvog svetskog rata industrijalac i domaćin Živojin Žika Rafajlović iz Leskovca dobio je koncesiju i dve godine do 1923. godine gde je vršio istražne radove u ataru sela Drence. Od 1928. godine Milan Popović Gaja iz Lebana bivši načelnik i narodni poslanik Demokratske stranke vršio je istražne radove u rejonu Leca, on je bio najaktivniji istraživač gde su njegovi radnici čak vršili i miniranja. Rudnik vrši eksploataciju i preradu olovo cinkane rude sa većim sadržajem zlata i srebra. Rudnik poseduje i pogon flotacije rude koji se nalazi u selu Gazdaru, gde je delatnost meštana u vidu poljoprivrede i stočarstva. Flotacija jeste proces odvajanja rude od kamena, rudnik je više puta zatvaran 1941. godine.

Nakon završetka drugog svetskog rata rudnik je nastavio sa radom sve do sredine devedesetih godina kada je proces obustavljen zbog većih materijalnih problema. Inspekcija je zabranila rad pogona zbog opasnosti od pucanja brane koja bi napravila veliku ekološku katastrofu po životinjski i biljni svet. Rudnik je u najboljim godinama rada sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka svojim novcem izgradio veći deo Medveđe sa proizvodnjom od desetak kilograma zlata mesečne proizvodnje.

Rudnik Lece sa pogonom 2008. godine kupio je koncern Farmakom MB iz Šapca u vlasništvu problematičnog biznismena Miroslava Bogićevića. Mnogo je i mladih života odneo rudnik a za tragedije niko nije odgovarao. Od 2010. godine novi vlasnik pokreće proizvodnju koja je desetak puta veća od vremena kada je najbolje radio ovaj rudnik. U proizvodnji je dat akcenat eksploatacije velikih rezervi ruda a pre svega zlata koja su čuvana kao zlatna rezerva. Nova istraživanja su pokazala da je rudnik jedan od najvećih nalazišta zlata u Evropi, sa prosečnim udelom od 260 grama zlata po toni rude.

Sa ovakvom proizvodnjom nastaju i veliki problemi po ekologiju kraja, niko ne obraća pažnju na odlaganje jalovine na istom mestu a narodu sve više smeta. Brane imaju milione tona jalovina sa sadržajem cijanida, koji se izliva iz brana do reke Jablanice a zatim se uliva u Južnu Moravu, kakve su posledice ovakvog delovanja po zdravlje stanovništva još niko nije istraživao. Leti nema u rekama ni biljnog ni životinjskog sveta, plate su dosta niske u odnosu na veliki rad i same uslove. Rudnik olova, cinka i zlata Lece kod Medveđe uplatio je na ime rudne rente 27 miliona dinara, što je prva uplata rudnika za naknadu za korišćenje mineralne sirovine od 2009. godine.

Kompanija Lajfston kapital od prošle godine upravlja rudnikom, kompanija LC sa sedištem u Dubaiju čiji je vlasnik britanski broker Mark Brajant preuzela je u aprilu upravljanje i finansiranje rudnika Lece od stečajnog upravnika i od tada uložila više od šest miliona evra.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Čitaoci javljaju: Jablanica zagađena ?!

MEDVEĐA. Velika količina toksičnih otpadnih voda, jalovine, arsena i drugih otrova ispuštena u reku Jablanicu iz flotacije rudnika Lece kod Medveđe, javljaju naši čitaoci. Tvrde da se sve ovo dogodilo danas i šalju fotografije kojer potpisuju sa “trenutno stanje reke Jablanice”. Ovakve informacije smo do čitalaca dobijali i ranije. Na naša pitanja...

Izvor: JUGpress.com, 24.Apr.2023, 18:29

Detaljnije >>

Kako do dogovora: Rudari se žale na plate i loše uslove rada

Prošlog vikenda u rudniku "Lece" kod Medveđe 25-oro od 176 jamskih radnika obustavilo je rad na 6 sati tražeći od uprave povećanje osnovnih zarada. Posle današnjeg sastanka sa stečajnom upravnicom nadaju se da će njihovi problemi biti rešeni. Rade na 240 metara pod zemljom. Po 12 sati petnaest dana. Toliko i odmaraju. Za novi način rada rudari su se izborili peticijom. Sada zahtevaju od uprave povećanje osnovnih zarada koje iznose od 60 do 66.000...

Izvor: RTS, 01.Sep.2022, 20:04

Detaljnije >>

Rudarima iz Lecea na sastanku obećani bolji uslovi rada, rok za ispunjenje do 15 dana

Rudarima iz Lecea na sastanku obećani bolji uslovi rada, rok za ispunjenje do 15 dana

Nakon što su u subotu stupili u jednodnevni štrajk, nezadovoljni uslovima rada, a zatim se vratili na posao, zaposleni u rudniku Lece danas su imali sastanak sa stečajnom upravnicom Ljiljanom Jovanović. Ona im je, kako kažu, obećala da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni. Ipak, zbog sumnje da ne ostane sve samo na obećanjima, rudari će, ako dogovor ne bude ispoštovan, za od 10 do 15 dana opet obustaviti rad.. Veće plate rudara u Srbiji u odnosu na one koji rade u rudniku...

Izvor: JužneVesti.com, 01.Sep.2022

Detaljnije >>

Rudari iz Lecea se vratili na posao, ali ne odustaju od zahteva - ni po cenu otkaza

Rudari iz Lecea se vratili na posao, ali ne odustaju od zahteva - "ni po cenu otkaza"

Loši uslovi rada, male plate, ali i stečaj koji u rudniku Lece traje već 5 godina, bio je povod da rudari u subotu stupe u štrajk. Međutim, nakon što su sa stečajnom upravnicom rudnika zakazali sastanak za četvrtak odlučili su da se vrate na posao, ali ističu da od zahteva koji su poslali neće odustati ni po cenu otkaza, čime im je već nekoliko puta prećeno.. Bez beneficija, sa, kako kažu, mizernim platama, rudari se žale i na to što njihov rad i muku, kao i živote...

Izvor: JužneVesti.com, 30.Avg.2022, 11:56

Detaljnije >>

Protest u rudniku Lece prekinut, u četvrtak razgovori sa nadležnima

Zaposleni u rudniku Lece kod Medveđe koji su, nezadovoljni visinom plate i uslovima rada, u subotu obustavili rad, dan kasnije vratili su se na...

Izvor: Danas, 29.Avg.2022, 18:21

Detaljnije >>

Štrajk u rudniku Lece kod Medveđe

Rudari rudnika Lece kod Medveđe stupili su jutros u štrajk, pošto je rukovodstvo, kako su naveli, odbilo njihove zahteve za povećanjem plata i obezbeđivanjem boljih uslova rada.

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2022, 18:24

Detaljnije >>

Štrajk u rudniku Lece kod Medvedje, rudari traže povećanje plata i bolje uslove rada

Štrajk u rudniku Lece kod Medvedje, rudari traže povećanje plata i bolje uslove rada

Rudari rudnika Lece kod Medvedje stupili su jutros u štrajk pošto je rukovodstvo, kako su naveli, odbilo njihove zahteve za povećanjem plata i obezbedjivanjem boljih uslova rada. Predstavnici rudara su rekli agenciji Beta da su stupili u štrajk zbog minimalne plate, loših uslova rada i stečaja koji u rudniku Lece traje pet godina. "Više puta smo tražili povećanje plata ali su svi naši zahtevi odbijeni. Nemamo ni sindikat, sva prava su nam uskraćena", naveli su rudari. Trenutno je ispred...

Izvor: Beta, 27.Avg.2022

Detaljnije >>