Izvor: RTS, 17.Feb.2022, 16:35

Vraća se imovina Jevrejskim verskim zajednicama i opštinama

U skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika počelo je vraćanje nepokretnosti restitucijom. Srbija je među prvim državama koje su počele postupak vraćanja imovine Jevrejskim verskim zajednicama i opštinama.
Postupkom restitucije Jevrejskim opštinama u Srbiji do sada je vraćena imovina u vrednosti 36,4 miliona evra.

Reč je o kućama i zgradama, poljoprivrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i neizgrađenom građevinskom zemljištu. Sa 128 vraćenih objekata na prvom mestu je Jevrejska opština Beograd, a objekti su uz građevinsko i poljoprivrednog zemljište vraćeni i jevrejskim opštinama u Subotici, Pančevu, Zemunu, Novom Sadu, Kikindi i Zrenjaninu.
Jevrejskoj opštini Zrenjanin vraćeno je 442 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta, a u Kikindi nešto više od hiljadu kvadrata.
"Do sada smo dobili 13 predmeta od 143 koliko smo predali. S' tim što je 43 premeta u startu odbačeno, a biće ih još, što je normalno, jer papirologija mora da odgovara", kaže Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.
"Mi smo imali period od 2016. do 2019. godine da predamo predmete koje bi voleli da nam se vrate. Jevrejska opština Kikinda je predala preko 60 predmeta i za sada je vraćeno šest, ali iako to zvuči kao mala brojka, to je ipak značajna stvar", navodi Jana Knežević, predsednica jevrejske opštine Kikinda.
Jevrejskim opštinama u Kikindi i Zrenjaninu vrećeno je oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, a najviše: 979 hektara, Jevrejskoj opštini Subotica.
"Vraćeni su nam i poslovni prostori, radi se o nekih desetak, petnaestak poslovnih prostora. Doduše nisu još svi realizovani, a nadamo se da ćemo još do kraja ove restitucije dobiti još neke objekte i poslovne prostore i sve će to nama omogućiti mnogo lagodnije funkcionisanje naše opštine", kaže Džošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine Subotica.
Ukupno su Jevrejskim opštinama u Srbiji vraćena 174 objekta površine 12 i po hiljada kvadratnih metara, hiljadu četiri stotitine kvadrata građevinskog i blizu tri hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta.Trenutno je u toku procena vrednosti imovine koja će biti vraćena u nastavku postupka restitucije.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.