Vlada vrši nedopustiv pritisak na Ustavni sud

Izvor: Blic, 18.Feb.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada vrši nedopustiv pritisak na Ustavni sud

Tradicionalne Crkve i verske zajednice u Republici Srbiji izrazile su duboku zabrinutost zbog, kako se navodu u zajedničkom saopštenju, nedovozvoljenog uticaja izvršne vlasti na Ustavni sud Srbije u postupku za ocenjivanje ustavnosti Zakona o vraćanju (restituciji) imovine Crkvama i verskim zajednicama. Saopštenje potpisao episkop bački Irinej

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC, koje je u ime Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Crkve, Rimokatoličke Crkve, Slovačke evangelističke Crkve, Reformatske hrišćanske Crkve, Evangelističke hrišćanske Crkve, Islamske zajednice Srbije i Jevrejske zajednice Srbije potpisao episkop bački Irinej, navodi se da se neprimeren odnos vlasti prema ovom pitanju izražava kroz više pojavnih oblika, čime se vrši nedopustiv uticaj na tok i ishod ovo postupka.

Oštrim, ali verskim zajednicama primerenim tonom, javnost je upozorena, da "pojedini visoki državni funkcioneri vrše, putem sredstava javnog informisanja, pritisak na Ustavni sud u vezi sa tim postupkom. To čine upućivanjem javnih poruka koje - uvijeno, ali providno - daju do znanja sudijama tog suda da ovaj zakon nije ni trebalo doneti”.

Sud nam ne dozvoljava

uvid u predmet


"Ustavni sud Srbije, već mesec dana, ne dozvoljava svim ovim Crkvama i verskim zajednicama čak ni da se upoznaju sa sadržajem inicijative za ocenu ustavnosti ovog Zakona, ni posle više molbi. Iako se u tom postupku odlučuje o našim imovinskim pravima, kao i o osnovnim ljudskim pravima naših vernika, s tim u vezi nama nije dozvoljeno čak ni da izvršimo uvid u taj predmet iako nam to pravo propisuje Zakon o Ustavnom sudu. Ovaj zakon nam, pored toga, obezbeđuje i pravo da učestvujemo u tom postupku”, navodi se pored ostalog u saopštenju.

Prenosimo najinteresantnije fragmente saopštenja:

"Pored toga, prisutni su i drugi nedozvoljeni posredni uticaji izvršne vlasti na rad ovog suda u postupku restitucije, kao i na primenu zakona o restituciji. Najočitiji primer takvog uticaja predstavlja činjenica da Vlada Republike Srbije, uoči donošenja odluke Ustavnog suda u ovom postupku, izbegava da imenuje novog direktora državne Direkcije za restituciju, nakon što je istekao mandat dosadašnjem direktoru”.

"Na taj način, ne samo da se, bez odgovarajućeg pravnog osnova, blokira sprovođenje važećeg Zakona o vraćanju imovine Crkvama i verskim zajednicama već se upućuje i jasna poruka Ustavnom sudu kakvu odluku treba sudije tog suda da donesu. Jasno je, naime, da Vlada Republike Srbije, time što odbija da imenuje lice koje bi trebalo da bude potpisnik pojedinačnih akata o vraćanju imovine Crkvama i verskim zajednicama, unapred šalje signal da imenovanje tog lica više neće ni biti potrebno.”

"Ovde se, nažalost, ne završavaju ovakvi nezakoniti pritisci. Tako je jedan visoki državni funkcioner dao pisani nalog Direkciji za restituciju, koja sprovodi ovaj zakon, da više ne donosi rešenja o novčanom obeštećenju Crkava i verskih zajednica, iako je Zakon o vraćanju imovine Crkvama i verskim zajednicama još uvek u primeni”.

"Ovakav odnos prema Crkvama i verskim zajednicama izražava i odnos prema našim vernicima, ali i prema drugim građanima Srbije, naročito prema onima koji očekuju da se i njima vrati nepravedno oduzeta imovina.”

"Zbog toga sve tradicionalne Crkve i verske zajednice zastupaju jasan i nepromenjiv stav da njihova imovina treba da im bude vraćena, po slovu i duhu važećeg zakona, a potom, opet putem odgovarajućeg zakona, da bude vraćena imovina i svim fizičkim i pravnim licima kojima je bila nepravično oduzeta. Ovaj Zakon o vraćanju imovine Crkvama i verskim zajednicama, kao i njegova primena, treba da domaćoj i međunarodnoj javnosti pošalju jasne poruke o tome koliko su, zapravo, organi vlasti u Srbiji spremni i voljni da obezbede i štite elementarna ljudska prava.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.