Vlada Srbije odlučuje o restituciji

Izvor: Politika, 23.Avg.2011, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije odlučuje o restituciji

Vraćanje imovine je kompleksno i kontroverzno pitanje koje svaka zemlja mora da razmotri u skladu sa sopstvenim specifičnim okolnostima

Od kada je stupila na put evropskih integracija Srbija je ostvarila veliki napredak u kreiranju žive demokratije bazirane na zakonodavnim i ekonomskim temeljima neophodnim za članstvo u Evropskoj uniji. Istina je da su preostale reforme, koje je EU označila kao neophodne preduslove za dobijanje statusa kandidata za EU, neke od najtežih sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojima se treba suočiti, ali sada je cilj na vidiku. Važno je da vlasti u Srbiji zadrže odlučnost. Jedna od tih reformi kojima se Srbija mora pozabaviti da bi dobila status kandidata za EU je i zakon o vraćanju imovine oduzete tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Evropska unija nije usamljena u označavanju restitucije kao jedne od suštinskih reformi. Sjedinjene Države takođe čvrsto veruju da je usvajanje i primena fer,jasnogi finansijski izvodljivog zakona o restituciji od suštinske važnosti. Svi američki zvaničnici koji su posetili Srbiju u prethodnih nekoliko godina – uključujući potpredsednika Bajdena, državnu sekretarku Klinton, senatore i predstavnike Kongresa – naglasili su potrebu za hitnousvajanje zakonskih akata o restituciji bez daljeg odlaganja. Kako bi se ispoštovao fer princip, zatražila sam od Vlade Srbije da poštujezabranu prodaje ili drugog vida otuđenja imovine koja je predmet potraživanja američkih građana sve do usvajanja fer i odgovarajućeg zakona o restituciji.

Ovo je zajednički prioritet Sjedinjenih Država i Evropske unije iz mnogo razloga. Pre svega, zato što je to ispravno.Svaka zemlja koja prihvata evropske vrednosti 21.veka i nastoji da postane punopravni član međunarodne zajednice mora da pokuša da obezbedineku dozu pravde onima čija je imovina nepravedno oduzeta pre više decenija. Ovo je jasno pitanje vladavine zakona i osnovnih ljudskih prava. Zakon o restituciji će takođe doneti zatvaranje jednog bolnog perioda u istoriji vaše zemlje. Postoji legitimna diskusija o tome koji će tačno period zakon obuhvatiti. U tom smislu, ohrabrujem Vladu Srbije da se pozabavi posebnim zahtevima jevrejske zajednice u Srbiji vezanim za povraćaj imovine izgubljene tokom Drugog svetskog rata.

Jasani fer zakon o restituciji je takođe potreban zbog važnih ekonomskih razloga. Režim vlasničkih prava koji uspostavlja jasne i uređene titule i vlasnička prava nad nekretninama – zemljištem i zgradama –kamen je temeljac napretka u svim demokratskim i prosperitetnim nacijama. Jednostavnije rečeno, nepostojanje zakona o restituciji obeshrabruje investicije i ekonomski razvoj time što baca sumnju na vlasništvo nad imovinom. Srbija mora da se takmiči za nove investicije, ne samo sa svojim susedima na zapadnom Balkanu, već i sa drugim državama. Kada investitor odlučuje o tome gde da investira, jedno od prvih i najvažnijih pitanja koje razmatra jeste da li može da dobije jasna i primenljiva vlasnička prava nad zemljištem na kom će izgraditi fabriku, puteve, ili investirati u nešto drugo od čega će imati koristi i on i društvo. Nažalost, sve dok se ne usvoji zakon o restituciji, vlasnička prava u Srbiji su nesigurna i mnoge nekretnine su predmet nerešenih zahteva za povraćaj imovine. Rezultat se može videti ovde u Beogradu kao i širom zemlje – prazne zgrade koje se polako urušavaju jer sporno vlasništvo nad njima čini da je svako ulaganje u njih poslovni rizik. Investitori će se opredeliti zasigurnost akoimaju mogućnost izboraizmeđu zemlje u kojoj su vlasnička prava potpuno uređena i zemljeu kojoj to nisu.

Ja sam veliki zagovornik širenja američkih investicija u Srbiji jer čvrsto verujem da američke firme značajno doprinose ekonomskom napretku Srbije. Srbija nudi mnoge prednosti i prilike stranim investitorima, čije su kompanije kreirale hiljade novih radnih mesta za građane Srbije. Međutim, ekonomija Srbije neće ostvariti svoj pun potencijal sve dok vlada ne usvoji zakonske propise iz oblasti restitucije koji će uneti izvesnost u pitanja vlasništva neophodnu za investicije i ekonomski razvoj i, uz to, na fer principima reši legitimna prava na restituciju bivših vlasnika.

Sjedinjene Države i Evropska unija će nastaviti da ohrabruju Vladu Srbije da usvoji fer, pravedan i jasan zakon o restituciji bez odlaganja. Istovremeno, precizne odredbe tog zakona su nešto o čemu Srbija treba da odluči. Mi uvažavamo činjenicu da je vraćanje imovine kompleksno i kontroverzno pitanje koje svaka zemlja mora da razmotri u skladu sa sopstvenim specifičnim okolnostima. Druge evropske zemlje su usvojile čitav niz različitih pristupa pitanju restitucije, a mi smo finansirali brojne okrugle stolove i forume kako bi Srbija mogla da se upozna sa njihovim iskustvima. Konačno, uvažavamo da je oblik i sadržaj zakona o restituciji odluka koju mora doneti demokratski izabrana Vlada Srbije.

Pozdravljamo nedavno usvajanje nacrta zakona od strane vladinog Odbora za privredu i finansije. Očekujemo razrešenje ovog ključnog, nerešenog uslova za dobijanje statusa kandidata za EU, znajući da će dobro napisan i ispravno primenjen zakon o restituciji obezbediti sigurna i čvrsta vlasnička prava i doneti Srbiji uvećan prosperitet, investicije i ekonomski rast.

*Ambasadorka SAD u Srbiji

Meri Vorlik

objavljeno: 24.08.2011.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.