Staje rasprodaja oduzete imovine

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 05:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staje rasprodaja oduzete imovine

Beograd -- Država će zaustaviti prodaju sve imovine koja bi mogla da bude vraćena starim vlasnicima po zakonu o restituciji.

Tačan spisak takve imovine ne postoji, ali, prema nekim podacima, reč je o dosta manjih nekretnina širom Srbije.

Država je i poslednjih nedelja, iako pritisnuta Evropskom unijom da donese zakon o vraćanju oduzete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovine i obeštećenju, pokušavala da proda hotel Splendid u Beogradu, koji potražuju naslednici starih vlasnika. Nekoliko tendera je propalo, a poslednji početkom septembra.

Miodrag Erac, praunuk Živote Lazarevića koji je zajedno sa Trifunom Jovanovićem izgradio hotel 1923. godine, kaže da je država već na tom hotelu zaradila dva miliona evra od kupca kome je prodala hotel, ali je kasnije raskinut ugovor jer nije uplaćena cela suma. On dodaje da, ukoliko im vrate hotel, nameravaju da nađu nekog partnera i daju mu pola hotela jer nemaju novca da ga sami obnove.

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju stupiće na snagu, kako očekuju nadležni, u oktobru. Potom, Agencija za restituciju u roku od 120 dana treba da objavi javni poziv za podnošenje zahteva za povraćaj imovine. Od tada teče rok od dve godine u kojem raniji vlasnici ili njihovi naslednici treba da podnesu zahtev na obrascu i sa potrebnim dokazima, koje će propisati ministar finansija.

Koliko će tačno građana i gazdovati dedovinom, biće poznato tokom 2014. godine. Ukoliko je podržavljena imovina dobila vlasnika u skladu sa zakonom, njegova stečena prava ne smeju da budu povređena, a svi oni kojima imovina ne može da bude vraćena u naturi imaju pravo na državne obveznice, koje će se izdavati na period od 15 godina (na pet godina za građane starije od 70 godina), počev od 2015. Maksimalni iznos obeštećenja po ranijem vlasniku je 500.000 evra.

Pravo na povraćaj imovine ili obeštećenje imaju i oni čija je imovina konfiskovana posle 9. marta 1945. godine, pod uslovom da je bivši vlasnik rehabilitovan. Vraća se i imovina koja je oduzeta prema propisu o eksproprijaciji do 15. februara 1968. godine, ali samo ako bivšem vlasniku nije ustupljena druga nepokretnost ili stanarsko pravo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.