Srbija u cajtnotu na putu ka EU

Izvor: B92, 05.Avg.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u cajtnotu na putu ka EU

Beograd -- Srbija će poslednje zadatke za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, sve su prilike, ispuniti u zaustavnom vremenu, pišu "Novosti"

Izvesno je da će rok za usvajanje zakona biti probijen. Dva preostala akta parlament će doneti polovinom septembra, dve nedelje posle termina, dodaju "Novosti".

Ta dva bitna zakona bez kojih se ne može u Brisel - o restituciji i javnoj svojini, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tema rasprave tek sredinom septembra, a do tog vremena službenici Evropske komisije daleko će odmaći u ispisivanju stranica izveštaja o napretku Srbije ka EU, koji je ključ za zeleno svetlo EU.

Ipak, iz Vlade uveravaju da će nam EK prihvatiti i akte koje usvojimo posle 1. septembra. Prvi dan škole rok je koji smo sami sebi zacrtali za zaključenje liste obaveza, ali i neformalna granica do koje briselske ćate sakupljaju podatke. Oni su već sada napravili sinopsis izveštaja, a nastaviće da ga pišu kada se vrate sa avgustovskog odmora.

Predsednik skupštinskog odbora za integracije Laslo Varga kaže za Novosti da "imamo vremena do 15. septembra", ali dodaje da neće sve ići glatko:

"Što se tiče restitucije, tu neće biti nikakvih problema. Javna rasprava o predlogu se završava 2. septembra i zatim ide na usvajanje. Pesimista sam kada je u pitanju zakon o javnoj svojini. Još nije završen, nema vremena za javnu raspravu, pa može da se desi da ide po hitnom postupku, što nije dobro. Ne bi valjalo ni da razdvajamo usvajanja dva teksta, jer su im teme slične", kaže on.

Naši zvaničnici igraju na još jednu kartu, i to da će Brisel uzeti u obzir zakone koje donese Vlada, iako još nemaju parlamentarni pečat, pišu dalje "Novosti".

"Komisija predstavlja mišljenje u oktobru, ali se konačna odluka o statusu kandidata donosi u decembru", objašnjava Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" i dodaje da će Brisel od jeseni do zime pratiti kako sprovodimo reforme.

Kosovo "muti račune"

Optimistične prognoze, koje su do sada stizale iz Brisela da ćemo dobiti status kandidata, mogla bi da pomuti kosovska kriza.

Jovanović objašnjava da se čeka rasplet događaja, jer je tek počelo rešavanje problema pod kapom EU:

"Evropska komisija može da gleda na dijalog Beograd - Priština kroz kriterijume vladavine prava, slobodan protok ljudi, regionalne saradnje i traži rezultate dogovora. Sigurno je da će ishod dijaloga uticati na konačnu ocenu, ali sam, bez obzira na sve, optimista", zaključuje on.
Pogledaj vesti o: Restitucija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora: Srpski u školama uslov za podršku izbornom zakonu

Izvor: Blic, 06.Avg.2011, 03:15

Usvajanje izbornog zakona u Crnoj Gori, ključnog za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, i dalje je neizvesno. Iako se crnogorski predsednik Filip Vujanović zvanično založio za kompromis, obe strane, i ona vladajuća i opoziciona, suštinski su ostale na početnim pozicijama - DPS i dalje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.