Sekulić: Potomcima nacista ne vraćamo imovinu, oglušićemo se o odluku suda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekulić: Potomcima nacista ne vraćamo imovinu, oglušićemo se o odluku suda

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, i država je posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive, ali Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku, pišu današnje "Večernje novosti".

Direktor agencije Strahinja Sekulić izjavio je za list da je ovakvih slučajeva sve više.

"Zakon decidirano kaže da imovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za nas su to i ustaše i članovi SS Princ Eugen divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti", kaže Sekulić.

Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Zato po zakonu nemaju pravo na povraćaj, kaže Sekulić.

"Novosti" dodaju da je zanimljivo i da se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato na primer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija vraća imanja potomcima ustaškog pokreta i Princ Eugen divizije

Izvor: B92, 12.Dec.2018

Beograd -- Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike uštaskog pokreta i Princ Eugen divizije, a država je posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive...Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku, pišu današnje "Večernje novosti". Prema rečima direktora agencije...

Nastavak na B92...

Sekulić: Potomcima nacista ne vraćamo imovinu, oglušićemo se o odluku suda

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2018

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, i država je posle odluke Upravnog suda u obavezi da im vrati kuće i njive, ali Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku, pišu današnje "Novosti"...Direktor Agencije Strahinja...

Nastavak na Radio 021...

"Srbija neće vraćati imovinu potomcima zločinaca"

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2018

BEOGRAD - Direktor Agencije za restituciju Srbije Strahinja Sekulić rekao je da će se Agencija oglušiti o odluku Upravnog suda da vrati imovinu potomcima pripadnika ustaškog pokreta i ozloglašene nacističke SS "Princ Eugen" divizije koje su sudovi počeli da rehabilituju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.