Srbija vraća imanja potomcima ustaškog pokreta i Princ Eugen divizije

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija vraća imanja potomcima ustaškog pokreta i Princ Eugen divizije

Beograd -- Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike uštaskog pokreta i Princ Eugen divizije, a država je posle odluke Upravnog suda, u obavezi da im vrati kuće i njive.

Agencija za restituciju će se oglušiti o tu sudsku odluku, pišu današnje "Večernje novosti". Prema rečima direktora agencije Strahinje Sekulića, ovakvih slučajeva biće sve više.

"Zakon decidirano kaže da imovina ne može biti vraćena pripadnicima stranih okupacionih snaga, a za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas su to i ustaše i članovi "Princ Eugen" divizije, bez obzira na to što su sudovi neke od njih rehabilitovali. Ukoliko Upravni sud smatra da nisu pripadnici okupacionih snaga, može da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da im sam vrati imovinu. Mi to nećemo učiniti", kaže Sekulić.

Po tumačenju Upravnog suda, ispada da je odlukom o rehabilitaciji proglašeno da ti ljudi nisu pripadali stranim okupacionim snagama, iako jesu. Prema Sekulićevim rečima, po zakonu nemaju pravo na povraćaj. On dodaje da je zanimljivo što se Državno pravobranilaštvo ne žali na ovakva rešenja o povraćaju, ali je zato na primer, uložilo žalbu na vraćanje sinagoge u Zemunu Jevrejskoj opštini.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SUDOVI DONOSE SKANDALOZNE ODLUKE: Potomcima nacista se vraća imovina

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2018

Sudovi su počeli da rehabilituju pripadnike ovog ustaškog pokreta. Jedinica domaćih Švaba važila za jednu od najokrutnijih SUDOVI su počeli da rehabilituju pripadnike ustaškog pokreta i ozloglašene SS Princ Eugen divizije, a država je, posle odluke Upravnog suda, u obavezi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.