Restitucija obnavlja srednju klasu

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija obnavlja srednju klasu

Beograd -- Restitucija bi delom obnovila srednju klasu, vratila novac iz partijskih u džepove građana i u državni budžet, kaže koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.

On dodaje da je sam proces restitucije sasvim jednostavno obaviti s obzirom da je više od 90 odsto imovine koja se potražuje - zemljište.

Antić kaže i da se primer vraćanja poseda crkvama pokazao se kao sasvim realan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Naša zemlja je čak u odgovorima na Upitnik EK prećutala da je crkvama vraćeno više od 40 odsto zemljišta, čime je prikriveno zapravo da je restitucija u naturi moguća, a sve zato što su protiv takvog načina vraćanja partijske strukture, javna preduzeća ili lokalne samouprave", tvrdi Antić.

Iz Vlade Srbije još nema odgovora na zahtev Mreže za restituciju da se, do donošenja zakona koji bi regulisao vraćanje otete imovine, uredbom zaustavi njeno dalje otuđivanje, kaže Mile Antić. On navodi da bi "usvajanjem uredbe vlast zaštitila ne samo interese građana koji potražuju imovinu vec i interese države i potencijalnih sticalaca te imovine".

Do sada su postojala tri predloga zakona o restituciji - iz 2003. na osnovu inicijative građana overene s 40.000 potpisa, takozvani Parivodićev zakon iz 2007. i Batićev iz 2009. godine (po bivšem ministru Milanu Parivodiću i pokojnom lideru Demohrišćanske stranke Srbije Vladanu Batiću).

"Bilo koji od tih predloga može i sada da uđe u skupštinsku proceduru i da se zakon donese vrlo brzo, potrebna je samo politička volja, a na to Srbiju obavezuju i zahtevi iz Evrope", smatra Antić.

Mreža za restituciju, najavljuje Antić, izaći će uskoro s komlpetnim podacima o tome šta građani potražuju, koliko je to imovine, kao i kakav je odnos te imovine i one koja je danas u svojini države.

"Danas u Srbiji država ima u svom vlasništvu najmanje 20 puta više imovine od onoga što potražuju 140.000 porodica, univerzitet, zadužbine crkve i verske zajednice, pa prema tome nema razloga da se razmišlja o bilo kojoj drugoj restituciji izuzev u naturi, a za one situacije gde je to neizvodljivo moguća je u naturalnoj kompenzaciji", zaključuje on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.