Srbija

Nedelja, 08.05.2011.

16:57

Restitucija obnavlja srednju klasu

Restitucija bi delom obnovila srednju klasu, vratila novac iz partijskih u džepove građana i u državni budžet, kaže koordinator Mreže za restituciju Mile Antić.

Izvor: Tanjug

Default images

On dodaje da je sam proces restitucije sasvim jednostavno obaviti s obzirom da je više od 90 odsto imovine koja se potražuje – zemljište.

Antić kaže i da se primer vraćanja poseda crkvama pokazao se kao sasvim realan.

"Naša zemlja je čak u odgovorima na Upitnik EK prećutala da je crkvama vraćeno više od 40 odsto zemljišta, čime je prikriveno zapravo da je restitucija u naturi moguća, a sve zato što su protiv takvog načina vraćanja partijske strukture, javna preduzeća ili lokalne samouprave", tvrdi Antić. Do sada su postojala tri predloga zakona o restituciji - iz 2003. na osnovu inicijative građana overene s 40.000 potpisa, takozvani Parivodićev zakon iz 2007. i Batićev iz 2009. godine (po bivšem ministru Milanu Parivodiću i pokojnom lideru Demohrišćanske stranke Srbije Vladanu Batiću).

"Bilo koji od tih predloga može i sada da uđe u skupštinsku proceduru i da se zakon donese vrlo brzo, potrebna je samo politička volja, a na to Srbiju obavezuju i zahtevi iz Evrope", smatra Antić.

Mreža za restituciju, najavljuje Antić, izaći će uskoro s komlpetnim podacima o tome šta građani potražuju, koliko je to imovine, kao i kakav je odnos te imovine i one koja je danas u svojini države.

"Danas u Srbiji država ima u svom vlasništvu najmanje 20 puta više imovine od onoga što potražuju 140.000 porodica, univerzitet, zadužbine crkve i verske zajednice, pa prema tome nema razloga da se razmišlja o bilo kojoj drugoj restituciji izuzev u naturi, a za one situacije gde je to neizvodljivo moguća je u naturalnoj kompenzaciji", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: