Protest predstavnika Mreže za restituciju

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest predstavnika "Mreže za restituciju"

Predstavnici "Mreže za restituciju" okupili se ispred zgrade Vlade zbog najava pokretanja inicijative za izradu novog nacrta zakona o restituciji. Posle razgovora sa savetnikom premijera protest nastavili ispred Ministarstva finansija. Predlog Vlade Srbije da se najpre reguliše pitanje javne svojine i usvoji zakon o planiranju i izgradnji, neprihvatljiv za predstavnike "Mreže".

Oko 500 građana u organizaciji "Mreže za restituciju" protestovalo je ispred Vlade Srbije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahtevom da se Skupštini dostavi predlog zakona o restituciji u naturi.

Koordinator "Mreže" za restituciju Milivoje Antić, nakon razgovora delegacije te organizacije sa savetnikom premijera Miloradom Bjelopetrovićem u Vladi Srbije, rekao je da je za njih neprihvatljiv plan Vlade da se prvo regulišu pitanja javne svojine i usvoji zakon o planiranju i izgradnji, a tek onda pokrene pitanje o restituciji.

Posle razgovora sa savetnikom premijera "nema mesta za optimizam", rekao je Antić.

"Jedina pozitivna stvar je to što je Vlada Srbije na razmatranje dobila predlog zakona o restituciji, koji je sačinio poslanik DHSS-a Vladan Batić", dodao je Antić.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća već upravljaju imovinom oštećenih, a sudbina većine javnih preduzeća je privatizacija, što "otvara prostor za mnoge zloupotrebe".

Antić je ponovio da će "Mreža za restituciju" nastaviti proteste, dok se ne reši problem povraćaja imovine i dodao da se "ne može ići u privatizaciju bez razrešenih imovinskih odnosa".

Predlog zakona o restituciji

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović najavila je da će Vlada Srbije u drugoj polovini 2009. godine uputiti na usvajanje Predlog zakona o restituciji.

"Ministarstvo finansija priprema novu verziju nacrta zakona o restituciji, ali ne mogu da obećam da će on biti dostavljen Skupštini pre trećeg kvartala ove godine", rekla je Dragutinović novinarima povodom protesta "Mreže za restituciju".

Nova verzija nacrta zakona o restituciji razlikovaće se od one koju je Vlada Srbije usvojila u maju 2007. godine.

"Nova rešenja za obeštećenje bivših vlasnika nacionalizovane imovine i njihovih naslednika biće pravičnija od ranije predloženih", rekla je Dragutinović, ali nije precizirala detalje.

Prema ranijoj verziji nacrta zakona o restituciji maksimalan iznos za obeštećenje bio je oko četiri milijarde evra.

Isplata u slučajavima gde nije moguće vraćanje imovine u naturu, kako je bilo predloženo, bila bi u obveznicama koje bi se naplaćivale u roku od 20 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest vlasnika oduzete imovine

Izvor: Mondo, 31.Mar.2009

Predstavnici Mreže za restituciju protestovali su ispred Vlade Srbije zahtevajući da se Skupštini hitno dostavi predlog zakona o restituciji u naturi.

Nastavak na Mondo...

Mreža za restituciju neće „nacrte" već - zakon o povraćaju imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009

BEOGRAD - U organizaciji Mreže za restituciju danas je ispred zgrade Vlade Srbije protestvovalo više stotina građana što se godinama odlaže donošenje zakona o povraćaju imovine oduzete posle drugog svetskog rata. Konkretan povod za protest je, prema rečima koordinatora Mreže Mileta Antića,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Što pre doneti zakon o povraćaju imovine

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37

Mreža za restituciju protestovala je juče ispred zgrade Vlade Srbije zbog prekjučerašnje izjave ministarke finansija Diane Dragutinović u kojoj je ona najavila izradu novog nacrta zakona o povraćaju nacionalizovane imovine...Mile Antić, koordinator Mreže, rekao je za "Blic” da je delegaciju...

Nastavak na Blic...

Šta je sa Zakonom o restituciji?

Izvor: B92, 01.Apr.2009

protest ispred Vlade Srbije (FoNet)..Beograd -- Oko 450 građana zatražilo je na protestu ispred zgrade Vlade da skupštini bude dostavljen Predlog zakona o restituciji u naturi... Predstavnici udruženja Mreža za restituciju u Srbiji i drugih okupljenih udruženja primljeni su u kabinetu premijera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.