Oduzeta imovina nestala u popisu

Izvor: S media, 03.Jul.2011, 02:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oduzeta imovina nestala u popisu

Radna grupa za izradu zakona o restituciji tek počela sa radom, iako je rok za donošenje bio jun. Bojazan da će imovina prvo biti vraćena opštinama, koje će je rasprodati.

Nova radna grupa za izradu zakona o restituciji, na čelu sa državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Goranom Radosavljevićem, prvi put se sastala prošle nedelje i tako, praktično, tek sad počela da radi, iako je u Akcionom planu za EU integracije rok za donošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zakona bio - jun.

Posle sastanka, Radosavljević je obavestio Mrežu za restituciju da je grupa formirana, „da kreće sa ozbiljnim radom“, kao i da „sledi niz bilateralnih sastanaka“. Ovo je potvrdio koordinator Mreže Mile Antić.

U Ministarstvu finansija kažu da „ova radna grupa još nije napravila nikakav pomak u odnosu na prethodnu“, koju je vodio bivši državni sekretar Slobodan Ilić, da se sve „opcije još razmatraju“ i da će nacrt zakona o restituciji, kad bude gotov, ići na javnu raspravu.

140.000 ZAHTEVA MREŽA za restituciju svoje bojazni i nezadovoljstvo pretočila je u pismo predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović, prošle sedmice. Sprema se i za pismeno obraćanje premijeru i ministru finansija Mirku Cvetkoviću, kao i nadležnom potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću. Prema njihovim podacima, 140.000 starih vlasnika je podnelo zahteve za vraćanje oduzete imovine. Samo za takse i pribavljanje dokumentacije platili su oko 20 miliona evra!

- Ono što nas brine je što i zakon o javnoj svojini neće ići na javnu raspravu - kaže Antić. - Ova dva propisa trebalo je da budu usvojena istovremeno. Plašimo se, međutim, da će neposredno pred donošenje zakona o restituciji odjednom proći ovaj drugi zakon.

Njime će imovina biti vraćena lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, a u Mreži za restituciju boje se da će oni tu imovinu odmah i prodati. Tako bi neko, kaže Antić, mogao za male pare da dođe do tuđeg zemljišta ili šume.

- Kad zakon o restituciji konačno bude usvojen, i kad to zemljište ili šuma bude trebalo da se vrati predratnim vlasnicima, vlast će reći: „Ali, to je sada privatna svojina. Ne možemo da vam vratimo u naturi, već ćemo vas finansijski obeštetiti“. A to obeštećenje biće simbolično - kaže Antić.

Naglašava i da je Direkcija za imovinu Republike Srbije do sada popisala samo delić državne imovine. Jednom rečju, može da se desi da zakon o javnoj svojini bude usvojen, a da država i dalje ne zna šta sve ima.

- U odgovorima na Upitnik EK naša Vlada je navela da je u državnoj svojini 1,3 miliona hektara šuma, a prema podacima Direkcije od 25. maja ove godine popisano je 302.014. Da li to znači da se neko nameračio da prisvoji nepopisanih 1,073 miliona hektara? - pita se Antić.

Parivodić: Za restituciju potrebne dve milijarde evra

Cvetković: Postupna restitucija

Odbijen zahtev Karadjordjevićima za povraćaj imovine

U odgovorima se navodi i da je u državnoj svojini bilo oko 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je oko 200.000 vraćeno starim vlasnicima 1991. godine. Zvanični podaci Ministarstva poljoprivrede kažu da država izdaje u zakup i ubira prihode sa 424.528 hektara, a Direkcija za imovinu popisala je 137.109. U Mreži za restituciju pitaju se da li će nestati i ta razlika u hektarima.

Goran Radosavljević, međutim, tvrdi da će se zakonom o javnoj svojini izuzeti sve nekretnine koje podležu restituciji, upravo da bi se sprečilo da lokalne samouprave i javna preduzeća otuđe tuđu imovinu. Tvrdi da stari vlasnici neće biti oštećeni čak i ako se dva zakona ne donesu u isto vreme.



Strah starih vlasnika podgreva i Agencija za privatizaciju, koja je nastavila da prodaje imovinu koju potražuju stari vlasnici. U Mreži za restituciju tvrde da vlast vodi „prljavu kampanju“, pokušavajući da ubedi građane da je povraćaj imovine u naturi nemoguć, a da bi država bankrotirala kada bi sve, ili makar većinu, finansijski obeštetila. Tako će, kažu, doći do simboličnih naknada i zahtev EU da Srbija vrati oduzeto pretvoriće se u farsu.

Nezadovoljna je i SPC, koja upozorava da je Vlada, praktično, obustavila primenu Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, uprkos tome što je njegovu zakonitost potvrdio Ustavni sud. SPC ističe da je za pet godina verskim zajednicama vraćen tek delić imovine, a nekima ni toliko. I to bez obzira na činjenicu da ukupni zahtevi za povraćajem iznose manje od pet odsto ukupne državne imovine.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.