Manastirima vraćeno 340 hektara pod šumama

Izvor: S media, 12.Jul.2010, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastirima vraćeno 340 hektara pod šumama

Po uredbi o restituciji crkvene imovine nadležna republička direkcija vratila je do sada manastirima u čačanskom kraju 340 hektara hrastove i bukove šume.

Šume su oduzete nacionalizacijom izmedju 1946. i 1957, a njima je do sada gazdovalo Javno preduzeće "Srbijašume".

Preostalih, oko 460 h trebalo bi ovdašnjim manastirima i crkvama da bude predato u posed do kraja godine.

Šef Šumske uprave u Čačku Dragan Belošević izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je najviše šuma ranije bilo u posedu ovčarsko-kablarskih manastira, a sada one stare od 60 do 80 godina.

Najviše šume vraćeno je manastrima Blagoveštenje u Ovčar Banji, oko 136 h i Vujnu na istoimenoj planini, koji je dobio 133 h.

Ostalo je vraćeno ovčarskim manastirima Sretenje i Vavedenje, Blagoveštenju na Kablaru i manastiru u Trnavi, u podnožju planije Jelice.

Ovi manastiri su, kao vlasnici dosadašnjih državnih šuma, obavezni po zakonu da donesu planove njihovog održavanja, odnosno nege, zaštite i eksploatacije.

Računa se, inače, da je vrednost ovog imetka oko oko četiri miliona evra.

Medju parcelama koje su prošle nedelje vraćene sestrinstvu manastira Sretenje na Ovčaru nalazi se i jedna zaravan na desnoj obali Zapadne Morave u naselju Ovčar Banja na kome je pre skoro pola veka izgradjen otvoreni bazen, pa će se ponovnim uvodjenjem ovog dela imovine u manastirski posed najverovatnije uskoro baviti i pravnici.

Iguman manastira Blagoveštenje Georgije Dobrosavljević smatra da je ovo samo početak procesa vraćanja nekadašnje crkvene imovine.

Iguman Dobrosavljević navodi primer da su zgrada pošte i još nekoliko objekata u Ovcar Banji svojevremeno sagradjeni na delovima poseda ovog manastira, pa bi i o tom problemu trebalo da se razgovara sa nadležnim institucijama.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.