Mađari: Restitucija udaljava od EU

Izvor: B92, 27.Sep.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari: Restitucija udaljava od EU

Budimpešta -- Zakon o restituciji, koji je usvojila skupština Srbije, udaljiće tu zemlju od Evrope, kaže državni sekretar mađarskog ministarstva spoljnih poslova Žolt Nemet.

Nemet je rekao da je pozvao srpskog ambasadora u Mađarskoj i izneo mu stav mađarske vlade koja smatra da ovaj zakon koji je izglasan juče ne približava Srbiju Evropi.

Mađarski zvaničnik je rekao da će ovaj zakon u svom sadašnjem obliku oživeti princip kolektivne krivice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On navodi da, prema srpskom zakonu, oni koji su bili pripadnici okupacionih snaga od 1941. do 1945. godine i njihovi potomci nemaju pravo na obeštećenje.

"To u stvari znači da su ovim zakonom izuzeti svi etnički Mađari u Vojvodini", kazao je Nemet.

Popov: Jeftini poeni

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da se iza govora o zalaganju za vojvođanske interese uglavnom krije sticanje jeftinih političkih poena.

"U priči o Vojvodini niko ne govori o suštini, već se stiče utisak kao da su izbori za mesec dana, a ne na proleće", rekao je Popov, povodom ponovnog odlaganja glasanja o Predlogu zakona o železnici i zahteva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da predsednik Srbije ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o restituciji.

Prema njegovim rečima, u toj "igri" pojedine stranke poput Lige socijaldemokata Vojvodine zaobilaze pokrajinske institucije, a to čini i vojvodjanska vlada koja je zaobišla pokrajinski parlament prilikom podnošenja amandmana na svojinske zakone.

"Stiče se utisak da je SVM najdosledniji borac za vojvođansku autonomiju, što je prilično paradoksalno s obzirom da je reč o manjinskoj partiji", rekao je Popov.

On ocenio je da pojedine partije šalju opasnu poruku tvrdnjama da je Vojvodina opet privilegovana u odnosu na ostale regione.

Prema njegovim rečima, sve navedeno govori o tome da u Srbiji još nema suštinske političke volje za decentralizacijom države koja je osnovni preduslov za bolje funkcionisanje zemlje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.