Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 00:21

Dokle se stiglo sa restitucijom i kada počinje isplata naslednicima

Novčano obeštećenje građana kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata i nije vraćena u naturi počeće sledeće godine i iznosiće 15 posto procenjene vrednosti. Kompletna isplata obeštećenja trajaće 12 godina, osim obveznica za lica koja su na dan stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju starija od 70 godina, koje se isplaćuju u roku od pet godina, dok će za starije od 65 rok za isplatu biti 10 godina.
Gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Jutarnjem programu direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da u ovom trenutku postoji 3.200 rešenja o pravu na obeštećenje na osnovu kojih može da se u jako brzom roku donese rešenje o isplati obeštećenja.
 
Prema njegovim rečima, od tih 3.200 rešenja 1.700 je pravosnažno.
"Očekujemo da, ne manje od tog broja, do 30.6. budu doneta rešenja. Mi ćemo se potruditi da budu doneta rešenja i pravo obeštećenja i isplata obeštećenja", kaže Sekulić.
Ističe da su izmene Zakona išle u tom pravcu da se predloži rešenje da će sva pravosnažna rešenja do 30. juna biti isplaćena od sledeće godine jer postoji rok od dva meseca gde Ministarstvo finansija treba da izvrši pripreme da bi efikasno izvršila isplatu.
Za bivše vlasnike i njihove naslednike predviđeno je dve milijarde evra.
Drektor Agencije za restituciju ističe da postoji ne mali broj slučajeva gde iznos obeštećenja ne iznosi 1.000 evra i doneta je odluka da oni budu isplaćeni odmah.
"Svi dobijaju akontaciju, a njena visina zavisi od visine obeštećenja odnosno 10 posto i ne više od 10.000 evra. Akontacija će biti isplaćena iduće godine za pravosnažna rešenja i tako će svake godine biti prvo isplaćena akontacija u novcu pa onda obveznice", objašnjava Sekulić.
Vlada će bliže urediti kada obveznce dospevaju u zavisnosti od starosti podnosioca zahteva, na pet, deset i 12 godina i svake godine će država izdavati obveznice koje će dospevati u toj godini.
Isplaćivaće se i kamataSekulić naglašava da postoji limit za osobe od 70 godina rok dospeća obveznica je pet godina, a za osobe sa 65 godina rok dospeća je 10 godina u momentu podnošenja zahteva.
Isplaćivaće se i pripadajuće kamate od dva posto od pravosnažnosti rešenja do konačne isplate.
Ukupno obeštećenje jednog podnosioca zahteva ne može biti veće od 500.000 evra. Takvih slučejeva, po rečima Sekulća, ima nekoliko desetina.
Ističe da je Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju predvideo da se Beli dvor posebno zakonski reši.
"Mi smo takvu odluku doneli. Odbili smo vraćanje Belog dvora u naturi zato što smo smatrali da Beli dvor nije predmet ovog zakona. Međutim u toku žalbenog postupka sud je naložio da praktično radimo obeštećenje i mi smo pribavili svu dokumentaciju i postupajući po odluci suda mi ćemo ići na procenu Belog dvora i postupak obeštećenja kao i za sve ostale građane", kaže Sekulić.
Podseća da imovina koja ne može da se vrati može grubo da se podeli na imovinu koja je privatizovana, imovivina koja više ne postoji i treća kategorija je imovina za koju je država zadržala pravo da ne vraća i tu se radi o zgradama ambasada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potomcima vraćena imovina u Užičkoj 15 - "Titova vila"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2021

Agencija za restituciju donela je danas rešenje o vraćanju jedne od, inače, vrednije imovine u postupku restitucije, u Užičkoj 15, gde je bila rezidencija Josipa Broza Tita...Tada je vila izgrađena na parceli površine jedan hektar, sedam ari i 80 metara kvadratnih...U Agenciji za restituciju kažu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.