DULIĆ: DONETI ZAKONE O JAVNOJ SVOJINI I RESTITUCIJI

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DULIĆ: DONETI ZAKONE O JAVNOJ SVOJINI I RESTITUCIJI

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da država treba da donese zakone o javnoj svojini i o restituciji, jer bez njih neće biti završena reforma imovinsko - pravnih odnosa na građevinskom zemljištu u Srbiji.

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da država treba da donese zakone o javnoj svojini i o restituciji, jer bez njih neće biti završena reforma imovinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - pravnih odnosa na građevinskom zemljištu u Srbiji.

Dulić je pozvao i lokalne samouprave, katastre i administraciju da ne koče proces konverzije odnosno prevođenja prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem i da se omogući građanima da postanu vlasnici građevinskog zemljišta.

On je kazao da u ovom trenutku postoji hiljade žalbi pravobranilaca od republičkog do lokalnog nivoa, koje koče proces konverzije, koja je predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji.

- Postoji veliki otpor centralne vlasti i administracije u razumevanju da mora da se preda vlasništvo građevinskog zemljišta lokalnim samoupravama - rekao je Dulić u Centru "Sava", gde je potpisao sporazum o implementaciji projekta "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" sa direktorom kancelarije za Srbiju Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) Uve Štumpfom.

- Ne postoji nijedan razlog da se sa tim procesom odugovlači - istakao je ministar.

Buduće izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji će po tom pitanju u potpunosti razjasniti procedure, rekao je Dulić, dodajući da će biti uvedena i "urbana komasacija" kako bi se što bolje iskoristilo građevinsko zemljište za razvoj gradova i opština. On je izrazio očekivanje da će izmene i dopune tog zakona biti usvojene do kraja godine.

Ministar je istakao da je država novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji je usvojen prošle godine, omogućila otvaranje tržišta građevinskog zemljišta, kao i da je to neophodno za razvoj srpske privrede. Dulić je naveo da se upravo u toj oblasti kriju najveći problemi, ali i rešenja u privredi i da bi Srbija trebalo da iskoristi veliki potencijal svog građevinskog zemljišta.

Glavni cilj projekta "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" je da podrži gradove i opštine u efikasnom, socijalno ujednačenom i ekološki održivom upravljanju zemljištem i podstakne lokalni ekonomski razvoj.

Definisano je 15 projekata, koji će se sprovoditi u 13 gradova i opština - Čačku, Despotovcu, Kladovu, Kragujevcu, Kraljevu, Majdanpeku, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Subotici, Užicu, Valjevu i Zrenjaninu. Predviđeno je da projekat traje šest godina, a njegovi nosioci su Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, uz podršku GTZ-a i "Ambero Consaltinga", uz partnerstvo SKGO i profesionalnih udruženja, fakulteta, Republičkog geodetskog zavoda...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.