Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Crkve protiv izmena zakona o vraćanju imovine

BEOGRAD -

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da predstavnici svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica traže da se ne menja postojeći zakon o vraćanju imovine crkvama i da bi zato izmene i dopune tog zakona trebalo da budu skinute sa dnevnog reda parlamenta.

DSS je u saopštenju naveo da crkve i verske zajednice zahtevaju i da se opšti zakon o restituciji usaglasi sa zakonom donetim 2006. godine.

Delegacija crkava i verskih zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koju su predvodili vladika bački Irinej i predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak razgovarala je sa poslaničkim klubom DSS-a povodom Predloga izmena Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, saopštila je ta stranka.

U saopštenju se navodi da su predstavnici crkava i verskih zajednica uvereni da će poslanici DSS-a stati u zaštitu njihovih prava, koje Vlada Srbije sistematski ignoriše, a izmenama zakona o vraćanju imovine crkvama i drastično narušava i umanjuje.

Poslanici DSS su izrazili puno razumevanje za stavove crkava i verskih zajednica i obećali da će u Skupštini obrazložiti i braniti te stavove.

"Prava crkava i verskih zajednica zajemčena Zakonom o crkvama i verskim zajednicama i Zakonom o vraćanju oduzete imovine crkvama i verskim zajednicama, oba usvojena 2006. godine, sada su praktično ne samo umanjena nego i suspendovana", naveo je DSS.

Vlada ne priznaje crkvu kao javnu zajednicu, nego je tretira kao bezimeni pravni subjekat, pa tako nije u stanju da shvati da crkvena imovina nije privatna, nego korporativna i da nije u funkciji profita, nego opšteg dobra, dodaje se u saopštenju DSS-a.

Poslanici DSS-a i predstavnici crkava i verskih zajednica složili su se da je crkvena imovina i poreklom i namenom vrsta narodne imovine, a ne privatne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška DSS-a crkvenim zajednicama

Izvor: RTS, 15.Sep.2011

Poslanici DSS-a, u susretu sa predstavnicima crkvenih zajednica, izjavili da će braniti stav crkvenih zajednica koje traže da se ne menja postojeći zakon o vraćanju imovine crkvama. ..Demokratska stranka Srbije saopštila je da predstavnici svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica traže da...

Nastavak na RTS...

Jevreji protiv zakona o restituciji

Izvor: B92, 15.Sep.2011

Beograd -- Savez jevrejskih opština Srbij u pismu upućenom predsedniku Borisu Tadiću navode da Predlog zakona o restituciji ide na štetu Jevreja u Srbiji..."Nepravda prema srpskim Jevrejima, pretočena u deo Predloga zakona o povraćaju imovine i obeštećenju koji se odnosi na opljačkanu jevrejsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.