Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 06:53

Cvijeta Zuzorić - krov prokišnjava, umetnici se pitaju gde da izlažu

Nagomilali se problemi u Udruženju likovnih umetnika Srbije (ULUS). "Cvijeta Zuzorić", koji je njihov jedini izložbeni prostor, godinu dana posle požara u potkrovlju i dalje je ruiniran. Galerija u Knez Mihailovoj je restitucijom vraćena starim vlasnicima.
Propada "žuta lepotica" na Kalemegdanu. Krov prokišnjava na više mesta, voda se sliva niz elektroinstalacije i u kofe na podu.

Danilo Prnjat, član Umetničkog saveta ULUS kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nema grejanja, što posebno predstavlja problem kada je reč o izložbama koje se postavljaju zimi.
Na zidovima galerije u paviljonu "Cvijeta Zuzorić" trenutno su slike novih članova, tačnije tradicionalna izložba za prijem u to Udruženje.
Danilo Prnjat navodi da da bi prostor mogao drugačije da se organizuje i da se uredi.
"Imamo čitav donji nivo koji se ne koristi zbog propuštanja. Jedan deo je depo, a a drugi je neiskorišćen, iz tehničkih razloga. Struja je veliki problem ", objašnjava Prnjat, koji podseća prošlogodišnji požar u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". 
Da li zbog stanja objekta ili više kako kažu zbog umetničkih pravila i kriterijuma, oko 80 samostalnih umetnika, prema tvrdnji Zorice Todorović u Paviljonu, ne može da izlaže.
"Dve godine imamo problem sa tim gde da izlažemo. Nemamo nikakve uslove za rad", kaže Todorovićeva.
Milica Ružičić iz Umetničkog saveta ULUS-a ističe da to nije prostor u kojem bi svi njihovi članovi, kojih ima 2.500, mogli da izlože radove.
"Svaka izložba ima žiri. Ako ne prođu na jednom konkursu, imaju priliku na drugom. Imamo dovoljno programa tokom godine. Svako će imati priliku da izloži radove", navodi Ružičićeva.
Postoji, navode, još jedan izložbeni prostor u Knez Mihailovoj, ali i u toj galeriji o godišnjim izložbama odlučuje konkurs, odnosno Umetnički savet i odbor.
U ULUS-u kažu da bi pre sanacije želeli da potpišu uobičajeni ugovor o korišćenju zgrade u državnom vlasništvu, kao što su to činili i ranije.
Šta kaže Zavod za zaštitu spomenikaGradski Zavod za zaštitu spomenika izradio je idejni projekat za rekonstrukciju tog kulturnog dobra, na osnovu koga je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdao odobrenje za izvođenje radova još početkom oktobra 2019. godine.
Radovi su procenjeni na 180 miliona dinara. Poskupeo je, u međuvremenu, materijal i ruke, kaže se u odgovoru gradskog Zavoda.
Prema projektu uradiće se kompletna restauracija fasade i krova, postavljanje savremenih sistema, a unutra će ostati izložbeni prostor prilagođen savremenim uslovima izlaganja.
Odobrenje za izvođenje radova na snazi je do oktobra ove godine, a naredni korak je izrada projekta za izvođenje i obezbeđenje finansijskih sredstava o čemu odlučuje Ministarstvo kulture i informisanja, zaključuje se u saopštenju Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.