CRKVE NEZADOVOLJNE PREDLOŽENOM RESTITUCIJOM

Izvor: Kurir, 07.Sep.2011, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRKVE NEZADOVOLJNE PREDLOŽENOM RESTITUCIJOM

BEOGRAD - Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji kritikovali su najavljene izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, jer predloženi akt, kako je ocenjeno, smanjuje postojeći nivo njihovih zagarantovanih prava.

Vladika bački Irinej rekao je na konferenciji za novinare da predviđene Izmene i dopune zakona predstavljaju smišljen plan kako da se obaveza vraćanja imovine svede na minimum kako za crkve i verske zajednice tako i za građane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Ministar Đelić je izjavio da će taj zakon značiti ispravljanje istorijske nepravde, ali način na koji se on menja, odnosno, nemanje uvida u najavljene izmene i nepostojanje kvalitetne rasprave, znači ustvari potvrđivanje te nepravde", ocenio je vladika Irinej.

Zamerke su upućene i na račun nesprovođenja postojećeg zakona, čiju je blokadu, kako je naveo beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, vlada sama sprovodila.

"Ne donošenjem rešenja o zahtevima crkava i verskih zajednica u zakonskom roku od šest meseci, vlada ih je dovela u situaciju da ostanu bez dela imovine, iako su postupile po zakonu", naveo je Hočevar.

Zamenik rejs ul-uleme i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić naveo je da Islamskoj zajednici do sada nije vraćeno ništa od imovine, a čini se da će ponuđenim rešenjem za to biti još manje nade.

"Vlada Srbije, koja je dužnik, ovim zakonom hoće da smanji dug i na taj način krši prava crkava i verskih zajednica, zagarantovanih Ustavom", ukazao je on.

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji kritikovali su i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, jer njime nije predviđena zamenska restitucija i ograničena je visina novčanog obeštećenja na 500.000 evra, bez obzira na vrednosti oduzete imovine.

"Predlog zakona, takođe štiti lica koja su nesavesno stekla oduzetu imovine, bez naknade ili ispod tržišne ili otkupne cene, a predviđeno je i da vlada ne vraća oduzetu imovinu koja je prešla u režim društvene svojine, već samo podržavljenu imovinu", kazao je Jusufspahić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.