Crkve nezadovoljne zakonom o vraćanju imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkve nezadovoljne zakonom o vraćanju imovine

BEOGRAD -

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji kritikovali su danas najavljene izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, jer predloženi akt, kako je ocenjeno, smanjuje postojeći nivo njihovih zagarantovanih prava.

Vladika bački Irinej rekao je na konferenciji za novinare da predviđene Izmene i dopune zakona predstavljaju, kako je rekao, smišljen plan kako da se obaveza vraćanja imovine svede na minimum kako za crkve i verske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajednice tako i za građane.

"Ministar Đelić je izjavio da će taj zakon značiti ispravljanje istorijske nepravde, ali način na koji se on menja, odnosno, nemanje uvida u najavljene izmene i nepostojanje kvalitetne rasprave, znači u stvari potvrđivanje te nepravde", ocenio je vladika Irinej.

Zamerke su upućene i na račun nesprovođenja postojećeg zakona, čiju je blokadu, kako je naveo beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, vlada sama sprovodila.

"Ne donošenjem rešenja o zahtevima crkava i verskih zajednica u zakonskom roku od šest meseci, vlada ih je dovela u situaciju da ostanu bez dela imovine, iako su postupile po zakonu", naveo je Hočevar.

Zamenik rejs ul-uleme i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić naveo je da Islamskoj zajednici do sada nije vraćeno ništa od imovine, a čini se da će ponuđenim rešenjem za to biti još manje nade.

"Vlada Srbije, koja je dužnik, ovim zakonom hoće da smanji dug i na taj način krši prava crkava i verskih zajednica, zagarantovanih Ustavom", ukazao je on.

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji kritikovali su i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, jer njime nije predviđena zamenska restitucija i ograničena je visina novčanog obeštećenja na 500.000 evra, bez obzira na vrednosti oduzete imovine.

"Predlog zakona, takođe štiti lica koja su nesavesno stekla oduzetu imovine, bez naknade ili ispod tržišne ili otkupne cene, a predviđeno je i da vlada ne vraća oduzetu imovinu koja je prešla u režim društvene svojine, već samo podržavljenu imovinu", kazao je Jusufspahić.

Zabranjeno raspolaganje imovinom koja je predmet restitucije

Predlogom zakona o vraćanju imovine i obeštećenju zabranjeno je raspolaganje imovinom koja je predmet restitucije i definisano da bivši vlasnici u tom postupku mogu dobiti najviše pola miliona evra.

Predviđeno je da imovina oduzeta različitim aktima o nacionalizaciji ili agrarnim reformama nakon 1945. godine pravim vlasnicima bude vraćena u naturalnom obliku, ili obeštećenjem putem državnih obveznica i u novcu.

Ako se oduzeta nepokretnost ne može vratiti u celini, bivšem vlasniku će se vratiti njen deo, uz obeštećenje za razliku od vrednosti, propisuju predložene zakonske odredbe, objavljene na sajtu Skupštine Srbije.

Bivši vlasnik, ukoliko oduzeta imovina ne može da bude vraćena, ima pravo na obeštećenje putem obveznica, koje dospevaju u roku od 15 godina i isplaćuju se u godišnjim ratama od 2015. godine, odnosno pet ukoliko je stariji od 70 godina.

U obrazloženju zakona, čiji je predlagač Vlada Srbije, istaknuto je da ukupan iznos obeštećenja ne sme da ugrozi makroekonomsku stabilnost i privredni rast Srbije i navedeno da će ukupan opredeljeni iznos koji se isplaćuje po obveznicama i u novcu iznositi dve milijarde evra.

Bivši vlasnici će, ukoliko poslanici usvoje predloženi akt, imati pravo na bespovratnu akontaciju - koja će iznositi 10 odsto od osnovice obeštećenja i isplaćivaće se u novcu.

Pod imovinom se podrazumevaju oduzete nepokretnosti, preduzeća, kao i pokretne stvari, a ukoliko oduzeta stvar ne postoji usled dejstva više sile, bivši vlasnik nema pravo na obeštećenje.

Nacrtom zakona je definisano da predmet vraćanja mogu biti izgrađeno i neizgrađeno građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište, postojeće stambene i poslovne zgrade, stanovi i poslovne prostorije i pokretne stvari.

Kako je zakonodavac predvideo, bivšem vlasniku biće vraćeno neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, na kome je kao vlasnik ili korisnik upisana Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Bivšem vlasniku će neizgrađeno građevinsko zemljište biti vraćeno ukoliko novi vlasnik nije podneo ili ne podnese zahtev za konverziju najkasnije 60 dana i ako se konverzija ne izvrši u roku od dve godine od stupanja predloženog zakona na snagu

Od vraćanja u naturalnom obliku "oslobođene" su nepokretnosti koje su po Ustavu i zakonu isključivo u javnoj svojini, službene prostorije državnih i lokalnih organa, u kojima su smeštena strana diplomatska i konzularna predstavništva.

Takođe, u naturalnom obliku neće biti vraćene nepokretnosti namenjene za reprezentativne potrebe Narodne skupštine, predsednika Republike i vlade, Dvorski kompleks na Dedinju, kao i druga nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja u državnoj svojini.

Nacrtom zakona propisano je da vlasnici oduzete imovine ne mogu zahtevati naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nemogućnosti korišćenja.

Pravo na vraćanje imaju sva domaća fizička lica koja su bivši vlasnik oduzete imovine ili njegovi zakonski naslednici, zadužbine i strani državljani, ako postoji mogućnost sticanja i nasleđivanja prava svojine.

Predloženim zakonskim odredbama, predviđeno je osnivanje Agencije za restituciju, koja će voditi postupke i odlučivati o zahtevima za vraćanje imovine, isplaćivati obeštećenja.

Agencija će sa radom početi do 1. januara 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRKVE NEZADOVOLJNE PREDLOŽENOM RESTITUCIJOM

Izvor: Kurir, 07.Sep.2011

BEOGRAD - Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji kritikovali su najavljene izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, jer predloženi akt, kako je ocenjeno, smanjuje postojeći nivo njihovih zagarantovanih prava...Vladika bački Irinej rekao je na konferenciji...

Nastavak na Kurir...

Nikolić: Pred Ustavnim sudom ćemo osporiti odredbe Zakona o vraćanju imovine crkvama

Izvor: Beta Video, 07.Sep.2011

BEOGRAD - Advokat verskih zajednica u Srbiji Miroslav Minja Nikolić: Pred Ustavnim sudom ćemo osporiti odredbe Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama (CH 2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Vladika Irinej: Predlog zakona o restituciji nastavak nepravde

Izvor: Blic, 07.Sep.2011

Predstavnici tradicionalih Crkava i verskih zajednica ocenili su danas da odredbe Predloga zakona o restituciji predstavljaju nastavak nepravde, čime Vlada, smatraju, vraćanje oduzete imovine smišljeno svodi na privid i najavljuju mogućnost obraćanja međunarodnim institucijama...Oni su, na zajedničkoj...

Nastavak na Blic...

"Sa ovakvom restitucijom nema EU"

Izvor: B92, 07.Sep.2011

Beograd -- Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbije kažu da su neustavne najavljene izmene zakona o restituciji crkvene imovine...Jedna od tih izmena je ukidanje supstitucije oduzete imovine...Najavljeno je i da će Ustavnom sudu biti podnet zahtev za ocenu ustavnosti izmena i dopune...

Nastavak na B92...

Vlada smanjuje imovinska prava verskih zajednica

Izvor: Danas, 07.Sep.2011

„Vlada Srbije je blokiranjem sprovođenja zakona o vraćanju crkvene imovine, kroz nesprovođenje zamenske restitucije i novčanog obeštećenja, kao i neimenovanjem direktora Direkcije za restituciju, a sada i ukidanjem zamenske restitucije i limitiranjem visine novčane naknade kroz najavljene izmene...

Nastavak na Danas...

Vlada smanjuje imovinska prava verskih zajednica

Izvor: S media, 08.Sep.2011, 00:02

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica Srbije ocenili su danas da su neustavne najavljene izmene zakona o restituciji crkvene imovine, medju kojima je ukidanje supstitucije oduzete imovine. ..Na konferenciji za novinare u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata najavljeno je da će Ustavnom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.