Dan oslobođenja Trebinja amanet koji su ostavili oslobodioci i preci: Porodica u središtu svih merila i politika

Izvor: Blic, 14.Nov.2017, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan oslobođenja Trebinja amanet koji su ostavili oslobodioci i preci: Porodica u središtu svih merila i politika

Gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović, rekao je povodom Dana oslobođenja Trebinja da je amanet, koji su ostavili oslobodioci i preci, da se pamti i prašta, gradi bogatiji i lepši život jedina praktična filozofija aktuelne gradske vlasti.

- Gradska uprava je pokrenula sve projekte iz zajedničke izborne platforme koalicije za „Snažno Trebinje“, a porodica je kao što smo obećali, stavljenja u središte svih merila i politika - istakao je Petrović na svečanoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupštine grada.

On je naveo da gradska vlast želi da uradi što više na dva plana, završavanju projekata koji su dugo čekali, poput brojnih ulaganja u vodosnabdevanje, uređenje gradskih ulica, saniranje kolektora otpadnih voda i gradskog praka, kao i da investira u projekte šireg značaja kao što su novi proizvodni pogoni, smeštajni  kapaciteti  i podrška poljoprivrednoj proizvodnji.

Petrović je podsetio da je veoma značajno što su reorganizovane mesne zajednice dobile ulogu terenskog servisa gradske uprave, a novoformirani Fond solidarnosti omogućio nove socijalne programe.

- Među njima su finansiranje treće vantelesne oplodne, materinski dodatak za nezaposlene majke sa troje i četvoro dece, a od naredne godine za sve nezaposlene majke, pomoć osnovcima na selu, naknada za bračne parove starije od 38 godina, naknade demobilisanim nezaposlenim borcima, kao i finasiranje pripravničkog i volonterskog staža visokoobrazovanim mladih ljudima - istakao je trebinjski gradonačelnik.

On je dodao da gradska uprava ulaže napore da Trebinjcima omogući šansu da sami zarade za život, pa je pokrenula projekte otvaranja novih radnih mesta u realnom sektoru kroz subvencije iz gradskog budžeta, kao i program samozapošljavanja, a posao kroz ova dva projekta do sada je našlo 110 Trebinjaca.

Petrović je napomenuo da je novoosnovani Agrarni fond snažan zamajac poljoprivrednom razvoju, te da su urađene i značajni potezi  u turističkoj delatnosti,  koji ove letne sezone beleži rekorde po broju noćenja.

- Razvoj Trebinja gradska uprava projektuje kroz obrazovanje novih poslovnih u urbanih zona, ali i strateške dokumente, strategiju razvoja u narednih deset godina i srednjoročni plan kapitalnih investicija do 2022. godine, kojim je definisano da u Trebinje u ovom periodu bude uloženo 138 miliona KM - rekao je Petrović.

On je podsetio da su neke investicije iz ovog plana,  poput rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacionog sistema, izgradnje sistema za navodnjavanja Trebinjskog polja i Zubačkog platoa, popločavanje Satrog grada već pokrenute.

- Došlo je vreme da se prekine depresivna i anemična situacija kada su nalažena samo najbolja opravdanja za loše stanje. Naš cilj nije da nešto prisvojimo, nego da u razvoj grada uključimo što više aktera koji imaju iste ili slične namere i zato smo ovaj grad otvorili na sve četiri strane sveta - poručio je gradonačelnik Trebinja.

Oslobođenje grada

Trebinje je juče obeležilo 99 godina od kada je treći bataljon 14. pešadijskog puka Timočke divizije srpske vojske oslobodio ovaj grad nakon vekova turske i austrougarske okupacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.