BURA U PARLAMENTU SRPSKE Šukalo bi Dodika na sud, ućutkao ga Stevandić

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BURA U PARLAMENTU SRPSKE Šukalo bi Dodika na sud, ućutkao ga Stevandić

Opozicija u Narodnoj skupštini RS digla je glas zbog toga što je Odbor za finansije sa predloga skupštinskog dnevnog reda povukao Konsolidovani revizorski izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2016.

Poslanik SDS Nedeljko Glamočak tvrdi da to može da uradi samo Odbor za reviziju, a nikako Odbor za finansije. Reč je o revizorskom izveštaju koji je izazvao burnu reakciju vlasti i zbog koga je glavni revizor RS Duško Šnjegota podneo ostavku.

- Možete svojom većinom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << silom i bahatošću da odlučujete, ali ovde je prekršen Poslovnik - rekao je poslanik SRS Milanko Mihajilica.

Međutim, predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio je da Poslovnik nije prekršen ni u jednom slučaju, a to su potvrdila i glasanja poslanika.

Poslanici opozicije tražili su pauzu kako bi ova nesuglasica bila rešena, ali im nije udovoljeno.

- Mislim da smo ovo rešili na kolegijumu i da nema potrebe za pauzom - rekao je Čubrilović.

Poslanik Adam Šukalo smatra da predsednik RS Milorad Dodik treba da bude sudski procesuiran, jer je "narušio ustavnopravni poredak RS" tražeći ostavku glavnog revizora.

- A vi ste mu “držali leđa”; stajali ste iza njega kada je to govorio - rekao je Šukalo Čubriloviću.

- Nikome ja nisam držao leđa. To su bile političke ocene - odgovorio je Čubrilović.

Isključen mikrofon

Na sednici NSRS je sve više bure. Predsedavanje je preuzeo potpredsednik Nenad Stevandić, koji je tražio da se isključi mikrofon Adamu Šukalu, jer mu je "isteklo vreme".

- Najbolje da omah iznesete Šukala, Čavića, mene - izjavio je Milanko Mihajilica.

On i ostali opozicionari tražili su da im bude dostavljen izveštaj Odbora za finansije o spornom revizorskom izveštaju, ali se to nije desilo.

Inače, još nije utvrđen ni konačan dnevni red, s obzirom da se stalno glasa o povredi poslovnika.

Zakletva

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica položio je zakletvu na početku sednice Narodne skupštine RS.

Zanimljivo je da zakletvu nije položio njegov zamenik Borislav Jeličić iako je i njegovo imenovanje nedavno objavljeno u Službenom glasniku RS. Protiv njega je u toku istraga zbog sumnje oko malverzacije tokom prodaje zemljišta “Poljoprivredne škole” u Banjaluci.

Dnevni red

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas po hitnom postupku predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Srpske i predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Na dnevnom redu 21. redovne sednice parlamenta Srpske su predlozi zakona o rudarstvu, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, o izmenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, o izmenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savetu, te o predlogu Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BURA U PARLAMENTU SRPSKE Stevandić se plaši makedonskog, Čavić severnokorejskog scenarija

Izvor: Blic, 12.Sep.2017

Opozicija u Narodnoj skupštini RS digla je glas zbog toga što je Odbor za finansije sa predloga skupštinskog dnevnog reda povukao Konsolidovani revizorski izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2016...Poslanik SDS Nedeljko Glamočak tvrdi da to može da uradi samo Odbor za reviziju, a nikako Odbor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.