Završen Kroacija samit

Izvor: S media, 10.Jul.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Kroacija samit

Hrvatska podržava evroatlantske integracije suseda, poručila Jadranka Kosor. Ivo Josipović ocenio da saradnja u regionu nema alternativu. Skup bez Silvija Berluskonija, Mila Djukanovića i predstavnika Srbije.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas u Dubrovniku, na zatvaranju petog Kroacija samita, da je ulazak Hrvatske u Evropsku uniju opštepoznata činjenica, ocenivši da je poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 500 metara kratak, ali zahtevan put.

"Zajednička konstatacija je da je ulazak Hrvatske u EU notorna činjenica i da će se to dogoditi ubrzo. Udaljenost od 500 poslednjih metara kratak je, ali zahtevan put", rekla je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog skupa.

Na Kroacija samitu, čiji je domaćin Vlada Hrvatske, okupilo se nekoliko evropskih premijera i visoki predstavnici brojnih medjunarodnih organizacija.

Na skupu nije bilo nikog od zvaničnika Srbije zbog, kako se nezvanično navodi u Zagrebu, učešća kosovskog premijera Hašima Tačija.

"Poruka je da će Hrvatska snažno podržavati evroatlantske integracije naših suseda, posebno kada postanemo članica Unije", rekla je Jadranka Kosor, prenosi Hina.

Ona je istakla da je od premijera država EU - francuskog Fransoa Fijona, slovenačkog Boruta Pahora, bugarskog Bojka Borisova i poljskog Donalda Tuska, koji su učestvivali na skupu, dobila bezrezervnu podršku za završetak pregovora krajem ove ili početkom

iduće godine.

Jadranka Kosor je izjavila i da se s kolegama iz zemalja regije, premijerima Albanije i Kosova Saljiem Berišom i Hašimom Tačijem, razgovaralo o jačanju privredne saradnje i da je dogovoreno nekoliko konkretnih projekata koje će razradjivati ministri i stručnjaci.

Glavna tema skupa bila je jugoistočna Evropa u suočavanju s globalnih izazovima, s posebnim fokusom na integraciju tog regiona u evroatlantske strukture saradnje.

Direktor odeljenja za proširenje Evropske komisije Majkl Li izjavio je na skupu da je glavni izazov u da se zadrži podrška evropske javnosti i političara za proces proširenja. On je ocenio da je EU u tome uspešnija nego što se čini.

Prema Lijevim rečima, glavni izazov za zemlje kandidate je da zadrže zamah u reformama i da uvere vlastitu javnost da su reforme važne ne samo za članstvo u EU, nego i za modernizaciju i razvoj tih zemalja.

"To ne znači samo ispunjavanje formalnih uslova, kao što je usvajanje zakonodavstva, nego je jednako važno razvijati administrativne kapacitete", istakao je Li.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda, rekao je da u EU postoji odredjeni zamor proširenjem, ali da se ne sme dopustiti da to utiče na Hrvatsku.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče na otvaranju konferencije da u EU treba da bude mesta za sve zemlje jugoistočne Evrope.

Josipović je takodje ocenio da saradnja u regionu nema alternativu.

Francuski premijer Fransoa Fijon rekao je sinoć da za sve zemlje zapadnog Balkana ima mesta u EU, ocenivši da će približavanje regiona EU biti brže ukoliko se bude radilo na regionalnoj saradnji.

Samo dan uoči početka skupa, dolazak je otkazao italijanski premijer Silvio Berluskoni, a uoči skupa je od dolaska odustao i crnogorski premijer Milo Djukanovića. Iz njegovog kabineta Beti je rečeno da je odsutan "zbog neodložnih obaveza".
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.