Vučić u Briselu: Ostajemo na evropskom putu, ali se ponašamo kao suverena zemlja

Izvor: VOA, 29.Okt.2019, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Briselu: Ostajemo na evropskom putu, ali se ponašamo kao suverena zemlja

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini ugostila je lidere država Zapadnog Balkana na radnoj večeri. Tradicionalno, u ovo doba godine, šefovi država ili vlada regiona okupljali su se u Briselu i neformalno razgovarali sa šeficom evropske diplomatije o aktuelnim prilikama i toku evropskih integracija. Tako je bilo i ovaj, poslednji put pred okončanje misije Italijanke, koja odlazi s položaja. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić tokom poslepodneva je razgovarao i sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i komesarom za proces proširenja Johanesom Hanom. Predsjednika Vučića su evropski domaćini, kako je naglasio, prijateljski uvjeravali da Srbija treba da ostane na evropskom putu, što je on, kako kaže prihvatio. "Takođe, postavljali smo pitanja o tome, šta je ono što mi treba da činimo i šta je ono što možemo da ponudimo građanima. Da im kažemo: 'Ako uradimo određene stvari, možemo li da računamo da imamo koristi, odnosno kada možemo da računamo na članstvo u EU, ako mi svoj posao završimo na vreme i onako kako se to očekuje?' To je pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor u Evropskoj uniji", rekao je Vučić i nastavio: "Svi su nas naravno, iz najprijateljskih i najlepših mogućih razloga uveravali da je važno samo da ostanemo čvrsto na evropskom putu, a da će rezultati doći. Ja sam to prihvatio, ali sam naravno rekao i da će Srbija, uz svoj evropski put graditi dobre odnose i sa svima drugima, ponašati se kao suverena zemlja... Recimo mi kad hoćemo da kupimo oružje od neke zapadne zemlje, ona nas tamo isputuje jedno godinu dana, a šta će nam ovo, a šta će nam ono, kao da nismo suverena ili nezavisna zemlja. To je jedino Makron promenio i rekao: 'Ako hoćete da kupite Mistrale, evo vam Mistrali'. Za sve drugo što tražimo, za sve drugo što molimo, to su komisije, čuda, pa čekaj po tri godine, pa za šta će ti... šta te briga za šta će mi. Kod Rusa ne moram da objašnjavam nikom ništa zato što imamo suverenu, nezavisnu zemlju".          Uslijedila je potom radna večera u sjedištu Evropskog servisa za spoljne poslove, gdje će lideri Zapadnog balkana sa domaćinom, visokom predstavnicom EU razgovarati o aktuelnim zbivanjima u regionu i, kako kažu u kabinetu Federike Mogerini, sumirati proteklih pet godina zajedničkog rada na približavanju regiona evropskoj matici.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Kod Rusa ne moram da objašnjavam nikom ništa"

Izvor: VOA, 30.Okt.2019, 00:01

Poslednja večera visoke predstavnice EU Federike Mogerine sa liderima država Zapadnog Balkana, pred okončanje misije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i komesarom za proces proširenja, Johanesom Hanom.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.