Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro sporazum o granici Crne Gore i BiH

Crna Gora i Bosna i Hercegovina bi najkasnije do 27. avgusta i konferencije u Beču trebalo da potpišu međudržavni sporazum o razgraničenju, saopšteno je u Podgorici posle sastanka ministara spoljnih poslova dve države, Igora Lukšića i Igora Crndaka.
Crnogorski ministar Igor Lukšić je posle sastanka rekao da je Crna Gora "spremna da stvori uslove" za potpisivanje tog sporazuma najkasnije do Bečke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferencije, ali je napomenuo da se to može uraditi i ranije ako se države tako dogovore, prenosi Tanjug.
 
Crna Gora i BiH su tokom prošle godine završile posao demarkacije državne granice, a dve vlade usaglasile sporazum o razgraničenju.
To pitanje su, međutim, otvorili pojedini politički krugovi u Sarajevu tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH i da se usaglašeni međudržavni dokument poništi.
Otvaranje pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom BiH je zateglo odnose dve države, pa je Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je bosanskohercegovačka strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije.
Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica poručivši da brzo šalje ambasadora u Sarajevo.
Ministar spoljnih poslova BiH je ocenio da otvaranje pitanja Sutorine "nije podiglo tenzije" između naroda dve države i konstatovao da se dva suseda "vraćaju u normalne odnose".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.