Stoltenberg u Beogradu: NATO Srbiji ukinuo ograničenja vazdušnog prostora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg u Beogradu: NATO Srbiji ukinuo ograničenja vazdušnog prostora

Odobrenje NATO da Srbija od danas ima punu kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom, rezultat je prve posete generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Beogradu Jensa Stoltenberga. U prijateljskoj atmosferi, Stoltenberg i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić javnosti su preneli da će saradnja biti poboljšanja, ali uz obostrano poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

„Drago mi je da vam saopštim da od danas KFOR u potpunosti relaksira zonu vazdušne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << bezbednosti. To znači da su ta ograničenja, koja su za Srbiju uvedena još 1999. godine, sada ukinuta. Restrikcije za delove srpskog vazdušnog prostora sada više ne važe. To je konkretan izraz poboljšanih odnosa između NATO i Srbije. Ovu odluku doneli smo posle pune posvećenosti Srbije normalizaciji vazdušnog prostora na Balkanu. Ovo je značajan korak u pravcu pune integracije celog regiona u evropski vazdušni prostor“, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Ova vest, neposredno pred obraćanje dvojice sagovornika, novinarima je najavljena kao vrlo važna, a premijer Vučić objasnio je da to znači da Srbija, prvi put od 99, više nema restrikcije u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji:

„Sada ćemo krenuti u razgovore da postavimo sve merne instrumente i naše radare, i tako ćemo posle šesnaest godina konačno imati pod našom kontrolom celokupan vazdušni prostor Republike Srbije. Time želim da vam kažem da mi već šesnaest godina ne vidimo Vranje, ne vidimo Leskovac... Niko to nije ni znao. Mi ih ne vidimo na našim radarima. Postavljanjem tih radara i dogovorom koji ćemo da naparavimo, sasvim sam uveren da ćemo imati neuporedivo bolju i policijsku i vojnu zaštitu našeg neba. Ne moram posebno da govorim da je to jedna od ključnih stvari u pripremi odbrane naše zemlje.”

Iako je najavljeno intenziviranje kontakata Srbije sa NATO, čija suština će prvenstveno biti u borbi protiv terorizma, očuvanju stabilnosti u regionu i rešavanju migrantske krize, Vučić je pred Stoltenbergom ponovio da je Srbija vojno neutralna:

„Mi danas ne moramo da se saglasimo po nekim pitanjima iz prošlosti, ali sam siguran da vidimo dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO-a. Nemam nikakvih iluzija da, kada je reč i o gospodinu Stoltenbergu i o NATO-u, mi nemamo nikakvih neprijateljstava. Srbija ne želi od prijatelja da pravi neprijatelje”, rekao je Vučić.

Mada je naglasio da saradnja Srbije i NATO predstavlja „win-win“ situaciju, dakle onu u kojoj svi dobijaju, Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa poštuje odluke suverenih zemalja.

„To znači da, na primer, ukoliko neka država ne želi da ne bude član NATO mi to u potpunosti prihvatamo. Srbija je odlučila da bude vojno neutralna i mi to poštujemo. Ne postoji nikakva kontradikcija u tome da Srbija bude neutralna zemlja, a da istovremeno razvija bliske odnose sa NATO“, konstatovao je Stoltenberg.

U danu kada je boravio u Beogradu, Stoltenberga je zatekla vest da Rusija planira da u parlamentu donese rezoluciju kojom se protivi članstvu Crne Gore u NATO.

„Težnja Crne Gore da postane članica NATO tiče se samo Crne Gore i NATO. Niko drugi nema pravo da se meša. Naravno, Crna Gora je nezavisna država i kao takva ima pravo da odluči o svom sopstvenom putu, uključujući i to u kakve bezbednosne aranžmane želi da se uključi“, prokomentarisao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg osvrnuo se i na činjenicu da je prvi put kao generalni sekretar NATO posetio Beograd, gde je kao dete živeo nekoliko godina:

„Znam da postoje snažna osećanja u Srbiji i Beogradu vezana za NATO. Isto tako svestan sam osetljivosti ljudi u Srbiji kada se radi o našem savezu. Naša kampanja iz '99. nije bila protiv srpskog naroda. Radilo se o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićeve vlade. Intervencija NATO okončala je godine konflikta na Balkanu. Tada smo preduzeli sve što smo mogli da sprečino svaki gubitak nevinih života. Svaki izgubljeni život civila '99. bio je tragedija i ja duboko žalim zbog toga. Izjavljujem saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili svoje voljene.“

Tokom obraćanja novinarima u Srbiji Torvald Stoltenberg prisetio se boravka u Beogradu dok je njegov otac Torvald Stoltenberg službovao kao diplomata u ovom gradu, čiji počasni građanin je postao pre nekoliko nedelja, i na srpskom počeo i završio ovu službenu posetu:

„Dobar dan. Ne sećam se puno, ali se sećam da sam prvi sladoled pojeo na Kalemegdanu. I da smo pevali Ringe ringe raja, doš'o čika Paja...“

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.