Skupština Republike Srpske raspravlja o radu Ustavnog suda BiH

Izvor: RTS, 17.Feb.2020, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Republike Srpske raspravlja o radu Ustavnog suda BiH

U Banjaluci je za danas zakazana posebna sednica Narodne Skupštine, na kojoj će se raspravljati o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nakon što je taj sud doneo odluku po kojoj poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo vlasništvo Republike Srpske treba da se knjiži kao imovina BiH. Predsednik parlamenta Nedjeljko Čubrilović kaže da Republika Srpska oštrije zauzme stav i reaguje po tom pitanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, uoči sednice, da Republika Srpska treba da odbaci antidejtonsko delovanje Ustavnog suda. Na današnjoj sednici, kaže, očekuje jedinstvo svih predstavnika parlamentarnih stranaka.

Sednica republičkog Parlamenta zakazana je za 15 časova. Očekuje se da će se poslanicima obratiti Milorad Dodik i Željka Cvijanović.
Nekoliko časova pre početka sednice predsednik Narodne skupštine Nedjeljko Čubrilović zakazao je konsultacije sa liderima svih parlamentarnih stranaka.
Čubrilović ističe da očekuje da se na sastavnu dogovori efikasnije funkcionisanje u donošenju zaključaka.
"Već je dogovoreno i potpisano od svih političkih stranaka da jedan od prvih zaključaka bude da se donese novi Zakon o Ustavu Bosne i Hercegovine, zbog poznatih razloga", objašnjava Čubrilović.
"Ne treba dramatizovati situaciju" Nedjeljko Čubrilović kaže da ne treba dramatizovati situaciju, ali da je Ustavni sud donosio odluke uglavnom na štetu Republike Srpske.
"Moram reći da ima odluka kojima je nezadovoljna i Federacija i one se takođe nepoštuju", ističe Čubrilović.
Naglašava da je Republika Srpska ispoštovala sve odluke Ustavnog suda, osim u dva slučaja, dok Federacija nije ispoštovala u sedam puta više slučajeva.
"To govori da nešto nije postavljeno kako treba i da Ustavi sud nije ono što treba da bude. Ovde je uglavnom prisutno preglasavanje i uglavnom sudije iz Republike Srpske izuzimaju svoja mišljenja i to prolazi tako", navodi Čubrilović.
Ističe da se govori je 49 odsto Bosne i Hercegovine nezadovoljno odlukama Ustavnog suda.
"Odavde su stavovi i mišljenja da se to radi veoma često iz političkih razloga i ne u dobrim namerama prema Republici Srpskoj. Iz tog razloga, možda je napravljen trenutak da Republika Srpska oštrije zauzme stav po tom pitanju i reaguje, naravno u okviru Ustava i demokratskih principa i na osnovu Dejtona", ističe Nedjeljko Čubrilović.
Nglašava da ne traže ništa osim da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici u Banjaluci o Ustavnom sudu BiH

Izvor: RTS, 17.Feb.2020

U Banjaluci u toku je posebna sednica Narodne Skupštine, na kojoj se raspravlja o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nakon što je taj sud doneo odluku po kojoj poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo vlasništvo Republike Srpske treba da se knjiži kao imovina BiH. ...

Nastavak na RTS...

DODIK: Zbogom Bosno, dobrodošao RS Egzit! Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH jer ih Sarajevo mrzi

Izvor: Kurir, 17.Feb.2020

"Visoki predstavnik je podlac, pokušava da podvali odluke i zakone mimo Dejtona", rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske gde se raspravlja o krizi u BiH nastaloj posle spornih odluka Ustavnog suda BiH.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.