Parafiran prilagođeni SSP između BiH i EU

Izvor: RTS, 18.Jul.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafiran prilagođeni SSP između BiH i EU

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u Sarajevu.
Dokument su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak.
"Ovo je dobar sporazum kako za BiH tako i za naše države članice", rekao je Vigemark posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisivanja prilagođenog SSP-a.
Vigemark je rekao da je važno da su se svi u BiH napokon usuglasili oko tog uglavnom tehničkog pitanja, ali je dodao da ni u jednoj drugoj državi nije bilo "toliko drame" oko prilagođavanja SSP-a kao u BiH.
"Sada pozivam sve političke aktere u BiH da iskoriste novi zamah u procesu evropskih integracija", rekao je Vigemark dodajući kako BiH više ne sme da gubi vreme kao do sada, posebno s obzirom na dramatične promene koje se dešavaju u Evropi jer, kako je rekao, ostatak sveta jednostavno ne može čekati na BiH.
Hamdo Tinjak, koji je prethodnih šest meseci u ime BiH pregovarao o promenama SSP-a, rekao je da je zemlja u tom tom procesu dobila maksimalne ustupke zahvaljujući razumevanju evropskih pregovarača.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je prihvatanjem prilagođenog SSP-a uklonjena ključna prepreka na putu BiH do statusa kandidata za članstvo u EU. Dokument sada treba da ratifikuju članice EU i parlament BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konačno popustili - stiže im hrvatsko

Izvor: B92, 18.Jul.2016

Sarajevo -- Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Bosne i Hercegovine parafiran je u Sarajevu...Time su se nakon trogodišnjeg čekanja stekli uslovi za početak bescarinskog uvoza prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske na bosanskohercegovačko- tržište...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.