Nemačka poziva albansku opoziciju da obustavi bojkot parlamenta

Izvor: RTS, 18.Apr.2017, 04:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka poziva albansku opoziciju da obustavi bojkot parlamenta

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel pozvao je albansku opoziciju da ne blokira pokretanje reforme pravosuđa i da u junu učestvuje na parlamentarnim izborima.
Gabrijel je, tokom posete Tirani, izjavio da Nemačka i Evropska Unija nemaju razumevanja za zahtev albanske opozicije da se formira tehnička vlada samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelja pred parlamentarne izbore 18. juna, prenosi AP.

"Nemačka vlada smatra da bojkot parlamenta nije prihvatljiv način da se izrazi volja naroda", istakao je Gabrijel.
Albanska opozicija, predvođena Demokratskom strankom, najavila je da će bojkotovati parlamentarne izbore ukoliko ne bude formirana tehnička vlada koja će voditi državu do izbora.
Opozicija tvrdi da će vlada manipulisati glasanjem koristeći se "novcem od droge", i odbija da pregovara o svojim zahtevima.
AP podseća da su od polovine februara, pristalice albanske opozicije blokirale glavni bulevar u Tirani.
Kako se navodi, njihov bojkot parlamenta takođe blokira i pokretanje pravosudne reforme koja se smatra ključnom za početak pregovora sa Briselom o članstvu Albanije u EU.
Gabrijel je rekao da je blokiranje saobraćajnica "potpuno apsurdno" i dodao da poslanici opozicije, umesto toga, treba da pokušaju da promene izvedu u parlamentu.
"Neka odu u parlament čiji su članovi i to učine", rekao je Gabrijel na konferenciji za štampu sa šefom albanske diplomatije Ditmirom Bušatijem.
Prošle nedelje Demokratska stranka pozvala je albanskog premijera Edija Ramu da podnese ostavku i pristane na formiranje prelazne vlade kako bi se omogućilo održavanje slobodnih i fer izbora.
Lider demokrata Ljuljzim Baša rekao je tada da njegova stranka neće učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima i pozvao na odlaganje izbora.
"Odlučili smo da ne učestvujemo, jer ne postoji politički dogovor o formiranju prelazne vlade, što je jedini način da se osiguraju fer izbori", smatra Baša, preneo je AFP. 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.