Mornarička vežba Crne Gore i NATO (FOTO)

Izvor: Mondo, 08.Sep.2015, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarička vežba Crne Gore i NATO (FOTO)

Dva broda Mornarice Vojske Crne Gore, kao i Tim protivminskih ronilaca (EOD tim) danas su počeli zajedničku trodnevnu vježbu “Joint Effort 2015” sa četiri broda Stalne NATO Grupe za protivminska dejstva.

Crna Gora je prvi put domaćin vežbi ovog tipa.

Reč je i o prvoj vežbi koju Mornarica Crne Gore izvodi sa Stalnom NATO Grupom za protivminska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dejstva, koja je specijalizovana za čišćenje podmorja Mediterana i Crnog mora od ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. veka.

Njena realizacija od izuzetnog je značaja za oficire i jedinice Mornarice Vojske Crne Gore, koji će biti u prilici da planiraju i komanduju po NATO procedurama, usvajajući NATO standarde na svim nivoima, te provere obučenost sopstvenih snaga i uspostave bližu saradnju sa partnerima iz NATO-a.

Foto: Anto Baković

U vežbi učestvuju turski admiralski brod “Sokullu Mehmet Pasha”, tri minolovca, jedan turski (“Akcakoca”), jedan grčki (“Kallisto”) i jedan nemački (“Weilheim”), kao i brodovi Mornarice Crne Gore, P-33 “Kotor” i PR-41 “Orada”.

Svi brodovi koji učestvuju u vježbi, obilaze danas Bokokotorski zaliv u formacijskom stroju.

Vežba “Joint Effort 2015” biće realizovana kroz četiri faze: uplovljenje brodova u luku i integracija snaga, obuka u luci i na moru, te analiza vežbe i odlazak snaga.

Obuka u luci podrazumeva koordinacione sastanke učesnika vežbe, zaštitu snaga na moru, proveru komunikacija, kao i zajedničko uvežbavanje posada u slučaju izbijanja požara i evakuacije povređenih.

U sklopu obuke na moru, a na osnovu Operativnog plana vežbe (EXOPLAN), biće realizovane vežbe združenog plovljenja, pomorske blokade (MIO operacije), traganja i spasavanja na moru, kao i operacije protivminskog pretraživanja.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.