Merkel: Vučić je glavni akter u budućim odnosima Srbije i Kosova

Izvor: VOA, 28.Feb.2018, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Vučić je glavni akter u budućim odnosima Srbije i Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u utorak u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a glavne teme razgovora bile su reforme u Srbiji, kao i dijalog Beograda i Prištine. Sagovornici su se složili da su odnosi Nemačke i Srbije sve bolji. Kao juče predsednik Evropske komisije Žan Kod Junker, tako je i nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao ključne tačke na evropskom putu Srbije istakla reforme u domenu pravne države i zaštite osnovnih prava, kao i postizanje rešenja u odnosima sa Kosovom. Na konferenciji za novinare u Berlinu Merkel je rekla da će se narednih šest meseci, tokom predsedavanja Bugarske Unijom, intenzivirati kontakti i susreti sa zemljama Zapadnog Balkana. "Što se tiče očekivanja za odnose sa Kosovom, ja nisam ta koja će propisati šta se mora desiti. Mi smo razgovarali šta je poželjno, šta treba uraditi, ali inicijativa polazi od Srbije. Predsednik Srbije je tu glavni akter. Mi razgovoramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška, ali ja neću deliti savete. Pogotovu ne u javnosti", rekla je Merkel. Posle razgovora sa nemačkom kancelarkom, Vučić je rekao da je pred Srbijom težak put ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24, ali je teška i prepreka rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Odgovorajući na pitanje novinara kako očekuje da građani Srbije prihvate gubitak dela teritorije, zarad neizvesnog ulaska u EU, Vučić je istakao da treba gledati u budućnost i videti šta se dobija a šta gubi. "Srbija je spremna za kompromisno rešenje, Srbija je spremna za rešenje koje će značiti da i jedna, i druga strana ponešto izgube i da možda niko ne bude zadovoljan, ali da bi u tom smislu takva rešenja bila najbolja. Da je za nas jedino teško rešenje da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu, i da su to stvari koje bi građani Srbije teško prihvatili", istakao je srpski predsednik. Merkel i Vučić su vrlo pozitivno govorili o odnosima dve zemlje - kako je istakla nemačka kancelarka, 400.000 Srba u Nemačkoj predstavljaju most između dve zemlje, a Nemačka spada u najvažnije trgovinske partnere Srbije. Vučić je rekao da Srbija i Nemačka imaju trgovinsku razmenu od 4,4 milijarde evra, a da je u nemačkim firmama u Srbiji zaposleno 43.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić o KiM: Igramo šah bez dame i topa

Izvor: Blic, 28.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da, kada je reč o KiM, mi igramo partiju ššaha bez dame i topa i pokuššavamo da izvučemo pat...Ističe da je spreman da čuje kritiku ali da je važžno naći kompromisno reššenje...Vučić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Nemačka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.