Makedonija uoči izbora

Izvor: RTS, 10.Dec.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija uoči izbora

Posle dve i po godine u Makedoniji se ponovo održavaju parlamentarni izbori. Za ulazak u Sobranje bori se pet koalicija i šest stranaka a, nikada ranije, pokazuju istraživanja, razlika između vladajućeg VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva nije bila toliko mala. Izbori se održavaju u skladu sa Sporazumom o okončanju političke krize izazvanom nezakonitim prisluškivanjem 20.000 građana, koji je postignut uz posredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zapada.
Za koga će ovo biti treća sreća. Posle dva odlaganja izbora jer je opozicija imala primedbe, kratke kampanje koju nisu obeležili masovni skupovi, ali jeste oštra retorika, procenjuje se da su ovo jedni od najneizvesnijih izbora od osamostaljenja Makedonije.

"Do sada je bilo očajno, posle izbora biće bolje. Gruevski je bio super. Jedni su stali u odbranu nacije, a drugi je prodaju što za Makedonce nije svojstveno. Neizvesnost je velika, videćemo ko će preovladati, da li zdrav razum ili nešto drugo", kažu građani.
Predstavljali su se programi za bolji život, ali su i ovoga puta primat imale priče o federalizaciji i međuetničkim odnosima.
"VMRO je poslao poruku – ne manjati ništa, sve je dobro samo treba slediti ovu vlast, dok je opozicija rekla – treba život, trebaju promene. Na ovim izborima glasa se da li će Makedonija biti ponovo demokratska država kao što je bila do 2006. godine ili će produžiti dalje da bude oligarhija i da služi samo maloj grupi lidera, odnosno onih koji su na vlasti", kaže Svetomir Škarić, profesor Ustavnog prava.  
Da li će ovi izbori značiti kraj krize u Makedoniji?
"U principu ne, jer glavni procesi koji su odredili ovu krizu neće se promeniti kod ovih izbora. Mislim da nas čeka još dve godine nekakva trajaća kriza, kriza koja će se rešavati u fazama, tako da će se Makedonija suočiti sa novim kritikama međunarodne zajednice, novim kritikama zbog nedosatka demokratije, tako da ja mislim da ćemo imati sledeće izbore veoma brzo", kaže Petar Arsovski, analitičar.
Ko god da pobedi suočiće se sa velikim problemima i na unutrašnjem ali i spoljašnjem planu. Polovina građana, pokazuju istraživanja, umorni od svogodišnje krize u zemlji a još više lošeg standarda, ne veruje nijednom političaru.
Nova makedonska vlada imaće problema i na evropskom putu, jer Makedonija ima status kandidata od 2005. a sad je dobila osmu uslovljenu preporuku za početak pregovora. Naravno tu je i problem sa Grčkom oko imena.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Makedonija, ili "Velika Albanija"

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2016, 00:49

SKOPLJE - U Makedoniji će danas biti održani vanredni parlamentarni izbori na kojima učestvuje pet koalicija. Glavna bitka vodiće se između vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM i šest partija koje na izbore izlaze samostalno, među kojima su i dvije najveće albanske partije...Makedoniju od...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.