Litije se nastavljaju: Reke vernika krenule ka Nikšiću i Beranama (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 02.Feb.2020, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litije se nastavljaju: Reke vernika krenule ka Nikšiću i Beranama (VIDEO)

Krenuli su na put dug 50 kilometara KRSTONOSNA litija krenula je u nedelju u 5 sati iz manastira Kosijerevo do Nikšića. Staro i mlado našlo se u molitvenoj koloni i putu dugom 50 kilometara. Oni će u nedelju veče prisustvovati molebanu u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i litiji na ulicama tog grada. Takođe, nekoliko stotina građana stradalničke Velike, Brezojevica i Murine, okupilo se u ovom mestu na Trgu žrtava NATO, a potom nakon molitve >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u crkvi Svete Petke u litiji krenuli prema pedesetak kilometara udaljenim Beranama. Tu će se pruključiti reci od oko 20.000 ljudi, koliko ih se očekuje na litiji u ovom gradu, koja će od Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog poći ka manastiru Đurđevi stupovi. U manastiru će biti služen moleban.Pročitajte još - Zvanična Podgorica objasnila zašto kopa kanal na granici sa SrbijomLitija koja je krenula u nedelju jutro iz Murine, stigla je u Andrijevicu, srce Vasojevića. U njoj je već nekoliko hiljada građana. Okupljeni građani su skandirajući "Ne damo svetinje, u molitvenom hodu nastavili litiju ka 17 kilometara udaljenim Beranma, gde će se priključiti glavnoj litiji.Na veliko narodno sabranje u Beranama krenulo je nekoliko stotina meštana Šekulara. Pre polaska litije, meštani su se pomolili u crkvi Svetog Jovana Krstitelju, u selu koje se dodiruje sa teritorijom Kosova i Metohije.Bjelopavlići krenuli u litiji kroz Danilovgrad, ispred crkve Svete Tekle. Kreću i Piperi iz manastira Ćelija piperska. Pridržiće se i Rogami i nastavljaju za Podgoricu.Svi meštani Vinicke, sela udaljenog pet kilometara od Berana, našli su se u litiji. Oni su litije iz Murine, Šekulara i Rijeke Marsenića čekali pored magistralnog puta Berane-Andrijevica. DanilovgradŠekular Milutin Stešević iz Velike ispod Čakora krenuo je u nedelju u pola 5. Njegov hod prema Beranama biće dug 45 kilometara. On je krstonoša velikog krsta .Krstonoša Milutin Stešević Foto M. S. Najstariji učesnik litije od Kosijereva do Nikšića Simun Zečević (74) Vernici su rano jutros krenuli ka Nikšiću Verinici na putu ka Beranama Litija iz Manastira Dubočica krenuće oko 15 časova ka Pljevljima. Očekuje se da će put dug 12 kilometara preći do 18 časova nakon čega će se pridružiti litiji koja se organizuje u gradu ispred crkve Svete Petke. (M.D.)

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

POŠLI NA PUT DUG 50 KILOMETARA: Vernici krenuli ka Nikšiću i Beranama! Litije se nastavljaju! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 02.Feb.2020

Krstonosna litija krenula je u nedelju u 5 sati iz manastira Kosijerevo do Nikšića. Staro i mlado našlo se u molitvenoj koloni i putu dugom 50 kilometara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.