Litije se nastavljaju: Reke vernika krenule ka Nikšiću i Beranama (VIDEO)

Novosti Online/ M. S. - V. K.

02. 02. 2020. u 09:31

Krenuli su na put dug 50 kilometara

Литије се настављају: Реке верника кренуле ка Никшићу и Беранама (ВИДЕО)

Foto/Video/M. S./V. K.

KRSTONOSNA litija krenula je u nedelju u 5 sati iz manastira Kosijerevo do Nikšića. Staro i mlado našlo se u molitvenoj koloni i putu dugom 50 kilometara.

Oni će u nedelju veče prisustvovati molebanu u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i litiji na ulicama tog grada.

Takođe, nekoliko stotina građana stradalničke Velike, Brezojevica i Murine, okupilo se u ovom mestu na Trgu žrtava NATO, a potom nakon molitve u crkvi Svete Petke u litiji krenuli prema pedesetak kilometara udaljenim Beranama.

Tu će se pruključiti reci od oko 20.000 ljudi, koliko ih se očekuje na litiji u ovom gradu, koja će od Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog poći ka manastiru Đurđevi stupovi. U manastiru će biti služen moleban.

Litija koja je krenula u nedelju jutro iz Murine, stigla je u Andrijevicu, srce Vasojevića. U njoj je već nekoliko hiljada građana. Okupljeni građani su skandirajući "Ne damo svetinje, u molitvenom hodu nastavili litiju ka 17 kilometara udaljenim Beranma, gde će se priključiti glavnoj litiji.

Na veliko narodno sabranje u Beranama krenulo je nekoliko stotina meštana Šekulara. Pre polaska litije, meštani su se pomolili u crkvi Svetog Jovana Krstitelju, u selu koje se dodiruje sa teritorijom Kosova i Metohije.

Bjelopavlići krenuli u litiji kroz Danilovgrad, ispred crkve Svete Tekle. Kreću i Piperi iz manastira Ćelija piperska. Pridržiće se i Rogami i nastavljaju za Podgoricu.

Svi meštani Vinicke, sela udaljenog pet kilometara od Berana, našli su se u litiji. Oni su litije iz Murine, Šekulara i Rijeke Marsenića čekali pored magistralnog puta Berane-Andrijevica.







Danilovgrad

Šekular


Milutin Stešević iz Velike ispod Čakora krenuo je u nedelju u pola 5. Njegov hod prema Beranama biće dug 45 kilometara. On je krstonoša velikog krsta .

Krstonoša Milutin Stešević Foto M. S.

Najstariji učesnik litije od Kosijereva do Nikšića Simun Zečević (74)




Vernici su rano jutros krenuli ka Nikšiću


Verinici na putu ka Beranama



Litija iz Manastira Dubočica krenuće oko 15 časova ka Pljevljima. Očekuje se da će put dug 12 kilometara preći do 18 časova nakon čega će se pridružiti litiji koja se organizuje u gradu ispred crkve Svete Petke. (M.D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miki-Zg

02.02.2020. 10:05

Kada vidim ovu djecu ,mladost ,odlučnost da se brani đedovska crkva ,vjerujte ništa mi neće biti teško ubuduće !

hristina

02.02.2020. 11:36

Velicanstveno! ... " ... I sila tame da nebo prekrije, nece biti jaca od sile Bozije ..." ... PONOSU SRPSKI, Srpska Sparto!!! PODRSKA!!!

CCCC

02.02.2020. 11:45

Hvala Bogu da ovaj Narod imaToliko Snage Da Pešaci Silne Kilometre.Djukanovicu Sta Čekaš Rešavaj Situaciju.

Brost

02.02.2020. 12:05

Crnogorci se uplašiti ne mogu. Očigledno je da se narodu sve smučilo i da osećaju da nemaju šta da izgube.

OVO JE NEŠTO VELIČANSTVENO

02.02.2020. 18:23

sVAKA ČAST GRAĐANI CRNE GORE,TAKO SE BRANE SVOJA PRAVA,MIRNO I DOSTOJANSTVENO.Pred takvom narodnom silom nema tih moćnika koji neće pasti ili neće ukinuti taj hitlerovski zakon.Kako god bilo OVO NEVEROVATNO I DO SADA NAVIĐENO NA OVIM PROSTORIMA DOGAĐANJE NARODA OSTAĆE ZABELE