Kurc: EU da ne izubi BiH iz vida

Izvor: B92, 27.Mar.2014, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: EU da ne izubi BiH iz vida

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio da je BiH u problemima i da o tome najbolje svedoče nedavni protesti u gotovo celoj zemlji.

"Radi se o opravdanim i veoma realnim zahtevima građana koji se neće sami rešiti. Politički odgovorne osobe u BiH su pozvane da sa građanima pokrenu ozbiljan dijalog o sprovođenju hitno potrebnih reformi. EU i njene države članice sebi neće moći priuštiti da BiH izgube iz vida", izjavio je šef austrijske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sarajevski internet portal Kliks.

Kurc je rekao da ne može ponuditi spremno rešenje za BiH i da bi trebalo što pre pristupiti pitanju reforme Ustava BiH.

On takođe kaže da ne vidi razlog zašto stanovništvo BiH ne bi zaslužilo funkcionalnu državu koja će ispuniti svoje osnovne zadatke i obaveze.

Komentarišući najavu Evropske unije o mogućem novom pristupu BiH, Kurc je rekao da će "novi pristup biti plodonosan samo onda ako BiH pokaže dovoljnu spremnost za reforme".

"Jer, proširenje može funkcionisati samo kao partnerstvo. Nama su za to, kao partneri, potrebne odvažne ličnosti, koje će u fokus staviti buduće interese svog stanovništva, jasne strukture i nadležnosti, te sagovornici koji su sposobni za delovanje", rekao je austrijski ministar.

Upitan da prokomentariše poređenje ukrajinskog Krima i Republike Srpske unutar BiH, Kurc je rekao da se "suverenitet i teritorijalni integritet BiH za celokupnu međunarodnu zajednicu ne dovode u pitanje".

"Političko vođstvo u Srbiji o tome zauzima odgovoran stav, koji je uostalom podržala i Rusija", kazao je Kurc koji je danas doputovao u zvaničnu posetu BiH.

Pored Kurca, u Sarajevu je i minisar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji. Oni će danas u Sarajevu razgovarati sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima o mogućem novom evropskom pristupu BiH.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: EU da ne izubi BiH iz vida

Izvor: Akter, 27.Mar.2014

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio da je BiH u problemima i da o tome najbolje svedoče nedavni protesti u gotovo celoj zemlji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.