Izvor: RTS, 05.Jul.2020, 19:17

Hrvatska broji glasove, HDZ vodi na izborima za Sabor

Vladajući HDZ premijera Andreja Plenkovića osvojio je 68 mandata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koalicija Restart 43, a Domovinski pokret 15, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je, prema prvim podacima, rekordno niska.
U Hrvatskoj su zatvorena glasačka mesta na kojima su građani danas birali nove zastupnike u Hrvatskom saboru.

Državno izborno povjerenstvo je saopštilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na osnovu 68,9 odsto prebrojanih glasova, da je HDZ osvojio 68 mandata, koalicija Restart 43, Domovinski pokret 15, Most osam, lista "Možemo!" šest, kolicija Pametno/Fokus/SsiP dva, dok je HNS-u pripao jedan mandat.
Prema ovim rezultatima, HDZ bi mogao da formira vladu sam, uz pomoć neke manje stranke ili predstavnika nacionalnih manjina, pošto je potrebna većina od 76 zastupnika.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, odmah posle objavljivanja izlaznih anketa, razgovarao je sa liderima HDZ-a i SDP-a, Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem, piše zagrebački Jutarnji list.
Zahtevi da lider SDP-a podnese ostavkuU izbornom štabu Restart koalicije, okupljenih oko opozicionog SDP-a Davora Bernardića, nezadovoljni su rezultatima.

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj sve je više zahteva da Davor Bernardić, lider SDP-a i Restart koalicije, podnese ostavku.
Potpredsednik SDP-a Rajko Ostojić, međutim, kaže da će o tome odlučiti sam Bernardić.
Koalicija Možemo iznenađenje izboraPrema preliminarnim rezultatima, najveće iznenađenje je koalicija Možemo, koja okuplja šest levih i zelenih stranaka.
U izbornoj platformi Možemo nalaze se – Možemo, Nova levica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad.
Rekordno niska izlaznost Prvi podaci pokazuju da je izlaznost bila oko 40 odsto, koja je rekordno niska.
Ne zna se razlog za malu izlaznost, mada se navodi iseljavanje mladih, kao i činjenica da se izbori održavaju usred epidemije.
Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.
Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka, uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezultati izlaznih anketa izbora u Hrvatskoj, HDZ-u najviše mandata

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2020

Prema izlaznim anketama na hrvatskim parlamentarnim izborima HDZ je osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija "Restart" 44 mandata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izbori u Hrvatskoj: HDZ u prednosti, pokazuju izlazne ankete

Izvor: Danas, 05.Jul.2020

BBCU Zagrebu se glasalo sa svim merama predostrožnosti Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je više mandata od glavnih rivala na parlamentarnim izborima, ali će joj za formiranje vlade biti neophodan koalicioni partner, pokazuju izlazne ankete koje su sprovele lokalne televizije. Prema ovim...

Nastavak na Danas...

Štab HDZ-a: Ovo smo i očekivali

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2020

ZAGREB - Građani Hrvatske birali su u nedjelju novi saziv Sabora. Birališta su zatvorena u 19 sati. Po izlaznim anketama po zatvaranju birališta, na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ koji ima 61 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om dobiva 44 mandata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.