Izvor: RTS, 07.Maj.2021, 14:32

Handkeu uručen Orden Republike Srpske

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je austrijskom piscu i nobelovcu Peteru Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.
Handke trenutno boravi u Banjaluci gde su ga ugostili srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, srpski reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".
Nakon uručenja nagrade, biće organizovan okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Handkea govoriti Kusturica, eminentni akademici i književnici. 
Peter Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".
Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine uručenje odloženo zbog epidemiološke situacije.
Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.
Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.
Njegova najpoznatija dela su: "Golmanov strah od penala", "Kratko pismo za dugo rastajanje", "Levoruka žena", dramski komad "Kaspar", zbirka poezije "Unutrašnji svet spoljašnjeg sveta unutrašnjeg svijeta".
Knjiga "Spori povratak kući", "Ponavljanje", "Još jedanput za Tukidida", "Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave" ili "Pravda za Srbiju", "Moravska noć", "Veliki pad"...
Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.
Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. "Disovog proleća" i tom prilikom preveo pesmu srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa "Možda spava" na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HANDKEU URUČEN ORDEN REPUBLIKE SRPSKE: Nobelovac ide u Andrićgrad gde će mu biti uručena Velika nagrada Ivo Andrić

Izvor: Kurir, 07.Maj.2021

Predsednica Republike Željka Cvijanović uručila je danas u Banjauci Orden Republike Srpske na lenti nobelovcu za književnost Peteru Handkeu.

Nastavak na Kurir...

Handke u Banjaluci: Srećan sam što sam ovde

Izvor: RTS, 07.Maj.2021

Austrijski pisac i nobelovac Peter Handke sastao se u Banjaluci sa najvišnim zvaničnicima Republike Srpske gde mu je uručen orden Republike Srpske. . Peter Handke primio je Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.