EK: Hrvatska u EU 2013. godine (VIDEO)

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Hrvatska u EU 2013. godine (VIDEO)

Evropska komisija predložila je juče da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom. "Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je jučepredsednik EK Žoze Manuel Barozo.

Evropska komisija predložila je juče da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ukoliko Savet ministara odobri taj predloženi datum.

"Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je juče predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Hrvatska je pregovore o pristupanju započela 2005. godine.

Kako je saopštila Komisija, Barozo je rekao da je jučerašnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

Sanader traži hitno izručenje Hrvatskoj

Barozo: U petak dobre vesti za Hrvatsku

Van Rompej: Hrvatska pri kraju pregovora

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on.

Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

"Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovodjenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.